#zupa, #kuchnia tajska, #mleko kokosowe, #pasta Tom Kha, #cukinia, #papryka, #pieczarki, #limonka, #oliwa z oliwek, #sos sojowy, #chili, #makaron ryżowy
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna i ostra zupa podpatrzona w jednym z hipermarketów.
Odrobinę ją przerobiłam ;)
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
500 ml wody
1 opakowanie Kanokwan pasty Tom Kha
1 mała cukinia
1 mała czerwona papryka
250 g pieczarek
5 łyżek soku z limonki
2 - 3 suszone liście limonki kaffir
oliwa z oliwek
sos sojowy
pieprz czarny mielony
sól
0,5 świeżej papryczki chili
100 g makaronu ryżowego
Wykonanie tradycyjne:
Cukinie umyć, pokroić wraz z obranymi pieczarkami. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na większe kawałki. Na patelnię dać trochę oliwy z oliwek, wrzucić cukinie, paprykę i pieczarki. Przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przesmażone warzywa rzucić do garnka, zalać wszystko mlekiem kokosowym i wodą. Dodać liście limonki kaffir. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawić sokiem z limonki i sosem sojowym do smaku. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Papryczkę chili przeciąć, usunąć gniazda nasiennie, pokroić. Na talerz dać trochę makaronu, zalać wszystko zupą, udekorować pokrojoną papryczką chili.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: