rondel

#zupa, #kuchnia tajska, #mleko kokosowe, #pasta Tom Kha, #cukinia, #papryka, #pieczarki, #limonka, #oliwa z oliwek, #sos sojowy, #chili, #makaron ryżowy

03 kwietnia 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa tajska

Pyszna i ostra zupa podpatrzona w  jednym z hipermarketów.

Odrobinę ją przerobiłam ;)

Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)

  • 500 ml wody

  • 1 opakowanie Kanokwan pasty Tom Kha

  • 1 mała cukinia

  • 1 mała czerwona papryka

  • 250 g pieczarek

  • 5 łyżek soku z limonki

  • 2 - 3 suszone liście limonki kaffir

  • oliwa z oliwek

  • sos sojowy

  • pieprz czarny mielony

  • sól

  • 0,5 świeżej papryczki chili

  • 100 g makaronu ryżowego

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Cukinie umyć, pokroić wraz z obranymi pieczarkami. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na większe kawałki. Na patelnię dać trochę oliwy z oliwek, wrzucić cukinie, paprykę i pieczarki. Przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przesmażone warzywa rzucić do garnka, zalać wszystko mlekiem kokosowym i wodą. Dodać liście limonki kaffir. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawić sokiem z limonki i sosem sojowym do smaku. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Papryczkę chili przeciąć, usunąć gniazda nasiennie, pokroić. Na talerz dać trochę makaronu, zalać wszystko zupą, udekorować pokrojoną papryczką chili.

 

 

 

 

 

 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: