rondel

#zupa, #kuchnia tajska, #mleko kokosowe, #curry, #ziemniaki, #marchewka, #limonka, #kurczak, #sos sojowy, #śmietana 18 %

27 czerwca 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa tajska z pastą curry i kurczakiem

Pyszna i bardzo ostra zupa z żółtą pastą curry dla miłośników kuchni tajskiej ;)

#przepis autorski

Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)

  • 250 ml wody

  • 2 łyżeczki żółtej pasty curry

  • 1 duży ziemniak

  • 1 średnia marchewka

  • 2 suszone liście limonki kaffir

  • 200 g piersi kurczaka

  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego

  • śmietana 18 % (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do garnka wlać wodę i mleko kokosowe, dodać liście limonki kaffir i pastę curry. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż pasta się rozpuści. Dodać umyte i pokrojone w kostkę marchewkę oraz ziemniaka . Kurczaka umyć, osuszyć, usunąć błony i żyłki, pokroić w cienkie paseczki, dorzucić do gotujących się warzyw jak będą prawie miękkie. Dodać również sos sojowy. Chwilę razem gotować, aż kurczak będzie ugotowany. Podawać z kleksem śmietany (opcjonalnie, jak będzie za ostre).

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: