#zupa, #kuchnia tajska, #mleko kokosowe, #curry, #ziemniaki, #marchewka, #limonka, #kurczak, #sos sojowy, #śmietana 18 %
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna i bardzo ostra zupa z żółtą pastą curry dla miłośników kuchni tajskiej ;)
#przepis autorski
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
250 ml wody
2 łyżeczki żółtej pasty curry
1 duży ziemniak
1 średnia marchewka
2 suszone liście limonki kaffir
200 g piersi kurczaka
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
śmietana 18 % (opcjonalnie)
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka wlać wodę i mleko kokosowe, dodać liście limonki kaffir i pastę curry. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż pasta się rozpuści. Dodać umyte i pokrojone w kostkę marchewkę oraz ziemniaka . Kurczaka umyć, osuszyć, usunąć błony i żyłki, pokroić w cienkie paseczki, dorzucić do gotujących się warzyw jak będą prawie miękkie. Dodać również sos sojowy. Chwilę razem gotować, aż kurczak będzie ugotowany. Podawać z kleksem śmietany (opcjonalnie, jak będzie za ostre).
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: