rondel

#zupa, #kuchnia tajska, #mleko kokosowe, #papryka, #limonka, #por, #sos sojowy, #chili, #kokos

07 lutego 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa tajska z wiórkami kokosowymi

Pyszna i bardzo ciekawa w smaku zupa.

Połączenie słonego, ostrego i słodkiego.

Przepis znalazłam na stronie https://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam :)

Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)

  • 500 ml rosołu / bulionu drobiowego

  • 1 duży por

  • 1 papryka czerwona

  • sok z 0,5 limonki

  • prawie cała szklanka wiórek kokosowych

  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego

  • 1 papryczka chili

  • sól

  • pieprz czarny mielony (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Pora umyć, pokroić w półplasterki. Dodać do rosołu / bulionu drobiowego. Gotować do miękkości. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na malutkie kawałki. Dodać do rosołu wraz z mleczkiem kokosowym i sokiem z limonki. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Dodać drobno posiekaną papryczkę chili, sos sojowy oraz wiórki kokosowe. Chwilę razem pogotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: