#zupa, #kuchnia tajska, #mleko kokosowe, #papryka, #limonka, #por, #sos sojowy, #chili, #kokos
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna i bardzo ciekawa w smaku zupa.
Połączenie słonego, ostrego i słodkiego.
Przepis znalazłam na stronie https://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam :)
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
500 ml rosołu / bulionu drobiowego
1 duży por
1 papryka czerwona
sok z 0,5 limonki
prawie cała szklanka wiórek kokosowych
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 papryczka chili
sól
pieprz czarny mielony (opcjonalnie)
Wykonanie tradycyjne:
Pora umyć, pokroić w półplasterki. Dodać do rosołu / bulionu drobiowego. Gotować do miękkości. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na malutkie kawałki. Dodać do rosołu wraz z mleczkiem kokosowym i sokiem z limonki. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Dodać drobno posiekaną papryczkę chili, sos sojowy oraz wiórki kokosowe. Chwilę razem pogotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: