#zupa, #czosnek, #cebula, #cukinia, #pietruszka, #śmietanka 30 %, #szczypiorek, #grzanki, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna i szybka zupa z cukinii.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki masła
470 g cukinii
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 łyżeczki natki pietruszki
5 łyżek śmietanki 30 %
0,5 l rosołu / bulionu drobiowego
szczypiorek
grzanki
Wykonanie tradycyjne:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać masło, wrzucić cebulę i czosnek, dusić 3 minuty. Dodać obraną, pokrojoną na kawałki cukinię, dusić kolejne 5 minut. Dodać rosół / bulion drobiowy, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki, gotować 15 -20 minut. Dodać śmietankę 30 %, zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obrane i pokrojone na kawałki cebulę oraz czosnek, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Dodać masło, dusić 3 minuty/120ºC/obr. 2. Dodać obraną, pokrojoną na kawałki cukinię, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Następnie gotować 5 minut/100ºC/obr. 2. Dodać rosół / bulion drobiowy, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki, gotować 15 - 20 minut/100ºC/obr. 2. Dodać śmietankę 30 %, zmiksować 30 sekund/obr. 4-8 (stopniowo zwiększając obroty). Podawać z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: