#zupa, #dynia, #marchewka, #cebula, #grzanki, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Coś na zdrowie w te chłodne i deszczowe dni.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
500 ml rosołu / bulionu drobiowego
690 g puree z dyni (sposób przygotowania tutaj)
2 marchewki
2 łyżki masła
0,5 szklanki mleka
1 cebula
0,75 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
grzanki
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać masło. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli. Dusić na małym ogniu, aż marchewka zrobi się miękka (co jakiś czas mieszając). Następnie dodać rosół / bulion drobiowy, zagotować. Dodać puree z dyni oraz mleko. Gotować bez przykrycia na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć marchewki pokrojone na kawałki, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną na kawałki cebulę, rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło i odstawione marchewki, dusić 7 minut/120ºC/obr. 1. Dodać rosół / bulion drobiowy, puree z dyni, mleko, sól i pieprz, gotować 20 minut/100ºC/obr. 2. Zmiksować 1,5 minuty/obr. 1-9 (stopniowo zwiększając obroty). Podawać z grzankami.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: