#zupa, #dynia, #czosnek, #cebula, #gałka muszkatołowa, #grzanki, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna i zdrowa zupa z puree z dyni.
Przepis znalazłam na stronie https://ogrodybabilonu.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 l rosołu / bulionu drobiowego
600 g puree z dyni (sposób przygotowania tutaj)
250 ml mleka
2 łyżki masła
szczypta gałki muszkatołowej
0,75 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
grzanki
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać masło. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, podsmażyć około 5 minut. Następnie dodać rosół / bulion drobiowy, zagotować. Dodać puree z dyni oraz mleko. Gotować bez przykrycia na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną na kawałki cebulę oraz czosnek, rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, dusić 7 minut/120ºC/obr. 1. Dodać rosół / bulion drobiowy, puree z dyni, mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, gotować 20 minut/100ºC/obr. 2. Zmiksować 1,5 minuty/obr. 1-9 (stopniowo zwiększając obroty). Podawać z grzankami.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: