#zupa, #dynia, #marchewka, #cebula, #pietruszka, #puree, #gałka muszkatołowa, #grzanki, #puree, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejna zupa z puree z dyni.
#przepis autorski
1 cebula
2 marchewki
1 duży ziemniak
2 łyżki masła
0,7 l rosołu / bulionu drobiowego
700 g puree z dyni (sposób przygotowania tutaj)
0,5 szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
0,5 - 0,75 łyżeczki soli
0,25 - 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
grzanki
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać masło. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Marchewki oraz ziemniaka, umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Dodać do garnka, przykryć, dusić na małym ogniu około 10 minut. Następnie dodać rosół / bulion drobiowy, zagotować. Dodać puree z dyni oraz mleko. Gotować bez przykrycia na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną na kawałki cebulę, rozdrobnić 5 - 10 sekund/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, dusić 5 minut/120ºC/obr. 1. Marchewki oraz ziemniaka umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Dodać do cebuli, rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dusić 10 minut/120ºC/obr. 1. Dodać rosół / bulion drobiowy, puree z dyni, mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, gotować 20 minut/100ºC/obr. 2. Zmiksować 1,5 minuty/obr. 1-9 (stopniowo zwiększając obroty). Podawać z grzankami.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: