#zupa, #oliwa z oliwek, #cebula, #czosnek, #jarmuż, #mleczko kokosowe, #groszek zielony, #ziemniaki, #seler, #chili, #cytryna, #słonecznik, #grzanki
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna i zdrowa zupa, bardzo zielona ;)
Przepis znalazłam na stronie https://www.weganka.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 l rosołu / bulionu drobiowego
150 g jarmużu
400 ml mleczka kokosowego
400 g groszku zielonego
6 małych ziemniaków
kawałek selera
szczypta chili
2 łyżeczki soku z cytryny
0,25 łyżeczki soli
prażony słonecznik
grzanki
Wykonanie tradycyjne:
Jarmuż umyć, oberwać liście, łodygi zostawić, gdy są miękkie i cienkie. Twarde i grube wyrzucić. Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać oliwę z oliwek. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, podsmażyć około 5 minut. Ziemniaki i selera, obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli z czosnkiem. Wlać rosół / bulion drobiowy. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać groszek zielony oraz jarmuż, gotować 5 minut. Wlać mleczko kokosowe, dodać sól, chili, sok z cytryny, zagotować. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami i prażonym słonecznikiem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: