#zupa, #cebula, #por, #czosnek, #ziemniaki, #seler, #marchew, #pietruszka, #oliwa z oliwek, #kiełbasa, #śmietanka 30 %, #majeranek
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Odrobinę przerobiłam ten przepis ;)
2 cebule
3 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
1 pietruszka w korzeniu
7 średnich ziemniaków
6 łyżek oliwy
3 ząbki czosnku
1 kiełbasa podwawelska
1,5 l wody
garść natki pietruszki
1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego
1 listek laurowy
2 łyżeczki majeranku suszonego
płaska łyżka soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżka masła
3 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać oliwę. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek oraz pokrojony na kawałki por, podsmażyć około 5 minut. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać, pokroić na małe kawałki. Do garnka dodać pokrojone warzywa, dusić na małym ogniu około 5 minut. Dodać przyprawy: majeranek, sól, pieprz oraz garść posiekanej natki pietruszki. Wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę koncentratu bulionu drobiowego, obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną na małe kawałki kiełbasę podwawelską, a także łyżkę masła. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przed wyłączeniem zupy dodać śmietankę 30 % wymieszana z mąką pszenną. Zupa powinna ponownie się zagotować.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave