rondel

#zupa, #ziemniaki, #marchewka, #pietruszka, #oliwa z oliwek, #kiełbasa, #śmietanka 30 %, #olej

06 października 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa ziemniaczana II

Pyszna i bardzo syta zupa ;)

#przepis autorski

Składniki

  • 1 duża marchewka

  • 1 pietruszka w korzeniu

  • 3 duże ziemniaki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 kiełbasa podwawelska

  • 1 l rosołu / bulionu drobiowego

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 4 łyżki śmietanki 30%

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Kiełbasę podwawelską pokroić w pół plasterki, przesmażyć na niewielkiej ilości oleju na rumiano. Ściągnąć ją z patelni, odstawić. Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać oliwę. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki, umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Do garnka dodać pokrojone warzywa, dusić na małym ogniu około 5 minut. Dodać sól i pieprz, wlać rosół / bulion drobiowy. gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać odstawioną kiełbasę podwawelską. Przed wyłączeniem zupy zabielić ją śmietanką 30 %. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: