#zupa, #por, #ziemniaki, #oliwa z oliwek, #śmietana 18 %, #grzanki, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna i szybka w przygotowaniu zupa ;)
#przepis autorski
0,5 dużego pora
3 łyżki oliwy z oliwek
5 dużych ziemniaków
800 g rosołu / bulionu warzywnego
0,75 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 łyżki śmietany 18 %
grzanki
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać oliwę z oliwek. Pora umyć, pokroić w 3 cm plastry. Dodać do oliwy, dusić około 7 minut, co jakiś czas mieszając. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać do pora, dusić razem około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Wlać rosół / bulion warzywny, dodać sól i pieprz. Przykryć, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika, gotować około 15 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa, zabielić śmietaną 18 %. Podawać z grzankami.
Wykonanie w Thermomixie:
Pora umyć, pokroić w 3 cm plastry. Do czystego i suchego naczynia miksującego miksującego włożyć pora, rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Pora zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę z oliwek, dusić 7 minut/120ºC/obr. 1. Dodać obrane, umyte, pokrojone na kawałki ziemniaki, rozdrobnić 10 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać 300 g rosołu / bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować 10 minut/100ºC/obr. 2. Zmiksować 1,5 minuty/obr. 1-9 (stopniowo zwiększając obroty). Dodać 500 g rosołu / bulionu warzywnego, majeranek, gotować 5 minut/100ºC/obr. 3. Zabielić śmietaną 18 %. Podawać z grzankami.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: