rondel

#babka, #ciasta, #desery, #polewa, #lukier, #Thermomix

03 kwietnia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Babka drożdżowa

Pyszna babka drożdżowa, zarówno na co dzień  jak i od Święta ;)

Przepis znalazłam na stronie http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/.

Składniki

Na 2 małe babki:

  • 50 g świeżych drożdży

  • 1 szklanka mleka

  • 100 g cukru

  • 2 żółtka

  • 3 łyżki oleju 

  • szczypta soli

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • polewa biała (sposób przygotowania tutaj) / lukier (sposób przygotowania tutaj, tutaj lub tutaj) / polewa czekoladowa (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, żółtka oraz olej, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przełożyć do jednej lub dwóch form na babkę wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 30-35 minut. Po 15 - 20 minutach przykryć ciasto folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch). Studzić na kratce. Po wystudzeniu polać polewą lub lukrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego dać cukier, mleko i pokruszone drożdże, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól, żółtka i olej, wyrobić 2-3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do jednej lub dwóch form na babkę wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 30-35 minut. Po 15 - 20 minutach przykryć ciasto folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch). Studzić na kratce. Po wystudzeniu polać polewą lub lukrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: