Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, żółtka oraz olej, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przełożyć do jednej lub dwóch form na babkę wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą, przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na godzinę. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół). Po 15-20 minut przykryć ciasto folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch). Studzić na kratce. Po wystudzeniu polać polewą lub lukrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego dać cukier, mleko i pokruszone drożdże, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól, żółtka i olej, wyrobić 2-3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do jednej lub dwóch form na babkę wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą, przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na godzinę. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół). Po 15-20 minut przykryć ciasto folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch). Studzić na kratce. Po wystudzeniu polać polewą lub lukrem.
Na 2 małe babki:
50 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
100 g cukru
2 żółtka
3 łyżki oleju
szczypta soli
500 g mąki pszennej + 1 łyżka
Pyszna babka drożdżowa, zarówno na co dzień jak i od Święta ;)
Przepis ze strony http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/.
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#babka, #ciasta, #desery, #wielkanoc, #Thermomix