#desery, #ciasta, #kakako, #serek homogenizowany, #cukier waniliowy, #cukier puder, #olej, #proszek do pieczenia, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna i wilgotna babka na serku homogenizowanym.
Przepis znalazłam na stronie https://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam :)
Wykonanie tradycyjne:
Jajka z cukrami utrzeć na jednolitą masę. Cały czas ucierając dodawać do niej po trochu: mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, serka homogenizowanego Danio i oleju. Odstawić 5 łyżek. Większą część ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Odstawione ciasto wymieszać z przesianym kakaem. Wylać na jasne ciasto. Delikatnie przemieszać wykałaczką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół), aż będzie odchodzić od brzegów (około 50 minut). Jakby ciasto się za bardzo spiekało przykryć podczas pieczenia folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukry, dodać jajka, wymieszać 3 minuty/obr. 4. Dodać serek homogenizowany Danio, olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać kolejne 3 minuty/obr. 4. Odstawić 5 łyżek. Większą część ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Odstawione ciasto wymieszać z przesianym kakaem. Wylać na jasne ciasto. Delikatnie przemieszać wykałaczką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół), aż będzie odchodzić od brzegów (około 50 minut). Jakby ciasto się za bardzo spiekało przykryć podczas pieczenia folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: