rondel

#desery, #ciasta, #kakako, #serek homogenizowany, #cukier waniliowy, #cukier puder, #olej, #proszek do pieczenia, #Thermomix

14 października 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Babka waniliowa

Pyszna i wilgotna babka na serku homogenizowanym.

Przepis znalazłam na stronie https://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam :)

Składniki

  • 4 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 1 serek homogenizowany Danio (140 g)

  • 2/3 szklanki oleju

  • 2 szklanki mąki pszennej 

  • 3 łyżeczki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżka kakao

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Jajka z cukrami utrzeć na jednolitą masę. Cały czas ucierając dodawać do niej po trochu: mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, serka homogenizowanego Danio i oleju. Odstawić 5 łyżek. Większą część ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Odstawione ciasto wymieszać z przesianym kakaem. Wylać na jasne ciasto. Delikatnie przemieszać wykałaczką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół), aż będzie odchodzić od brzegów (około 50 minut). Jakby ciasto się za bardzo spiekało przykryć podczas pieczenia folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukry, dodać jajka, wymieszać 3 minuty/obr. 4. Dodać serek homogenizowany Danio, olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać kolejne 3 minuty/obr. 4. Odstawić 5 łyżek. Większą część ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Odstawione ciasto wymieszać z przesianym kakaem. Wylać na jasne ciasto. Delikatnie przemieszać wykałaczką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół), aż będzie odchodzić od brzegów (około 50 minut). Jakby ciasto się za bardzo spiekało przykryć podczas pieczenia folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: