#desery, #ciasteczka, #czekolada, #herbatniki, #powidła, #kokos, #rum, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne i szybkie wykorzystanie suchego ciasta.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 50 sztuk:
100 g czekolady gorzkiej
100 g herbatników
250 g powideł śliwkowych (sposób przygotowania tutaj)
1000 g suchego ciasta (bez kremów, galaretek, u mnie śmietanowe)
150 g masła
150 ml rumu
wiórki kokosowe do obtoczenia
Wykonanie tradycyjne:
Suche ciasto i herbatniki pokruszyć za pomocą blendera ręcznego typu żyrafa. Czekoladę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać wraz z powidłami, rumem oraz bardzo miękkim masłem do ciasta i herbatników. Całość dokładnie wymieszać. Z gotowej masy formować kulki (trochę większe niż orzech włoski). Każdą z nich obtaczać we wiórkach kokosowych. Gotowe układać w wyłożonym papierem śniadaniowym pudełku. Przykryć. Przechowywać w lodówce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki i połamaną czekoladę, rozdrobnić 10 sekund/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć połamane na kawałki 500 g ciasta, rozdrobnić 10 sekund/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć połamane na kawałki pozostałą część ciasta, rozdrobnić 10 sekund/obr. 8. Do dużej miski dać odstawione herbatniki z czekoladą, całe ciasto, dodać powidła, bardzo miękkie masło i rum. Całość dokładnie wymieszać. Z gotowej masy formować kulki (trochę większe niż orzech włoski). Każdą z nich obtaczać we wiórkach kokosowych. Gotowe układać w wyłożonym papierem śniadaniowym pudełku. Przykryć. Przechowywać w lodówce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: