rondel

#desery, #ciasteczka, #czekolada, #herbatniki, #powidła, #kokos, #rum, #Thermomix

10 sierpnia 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bajaderki

Pyszne i szybkie wykorzystanie suchego ciasta.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 50 sztuk:

  • 100 g czekolady gorzkiej

  • 100 g herbatników

  • 250 g powideł śliwkowych (sposób przygotowania tutaj)

  • 1000 g suchego ciasta (bez kremów, galaretek, u mnie śmietanowe)

  • 150 g masła

  • 150 ml rumu

  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Suche ciasto i herbatniki pokruszyć za pomocą blendera ręcznego typu żyrafa. Czekoladę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać wraz z powidłami, rumem oraz bardzo miękkim masłem do ciasta i herbatników. Całość dokładnie wymieszać. Z gotowej masy formować kulki (trochę większe niż orzech włoski). Każdą z nich obtaczać we wiórkach kokosowych. Gotowe układać w wyłożonym papierem śniadaniowym pudełku. Przykryć. Przechowywać w lodówce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki i połamaną czekoladę, rozdrobnić 10 sekund/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć połamane na kawałki 500 g ciasta, rozdrobnić 10 sekund/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć połamane na kawałki pozostałą część ciasta, rozdrobnić 10 sekund/obr. 8. Do dużej miski dać odstawione herbatniki z czekoladą, całe ciasto, dodać powidła, bardzo miękkie masło i rum. Całość dokładnie wymieszać. Z gotowej masy formować kulki (trochę większe niż orzech włoski). Każdą z nich obtaczać we wiórkach kokosowych. Gotowe układać w wyłożonym papierem śniadaniowym pudełku. Przykryć. Przechowywać w lodówce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: