#desery, #ciasteczka, #cytryna, #cukier waniliowy, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Zostały mi białka z jajek i postanowiłam zrobić z nich bezy ;)
Niezawodny przepis znalazłam kiedyś na stronie http://www.youtube.com/.
150 ml białek (ok. 5 białek)
300 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie tradycyjne:
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, a na końcu sok z cytryny. Przełożyć do szprycy / rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką. Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec / suszyć w piekarniku nagrzanym do 120ºC (termoobieg) 30-40 minut.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek wlać białka, dodać sól, ubijać 2 minuty/obr. 3.5 lub do momentu, gdy piana będzie sztywna, następnie ubijać kolejne 1 ,5 minuty/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Na końcu dodać sok z cytryny. Zdjąć motylek. Przełożyć do szprycy / rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką. Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec / suszyć w piekarniku nagrzanym do 120ºC (termoobieg) 30-40 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: