Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, a na końcu sok z cytryny. Przełożyć do szprycy / rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką. Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec / suszyć w piekarniku nagrzanym do 120ºC (termoobieg) 30-40 minut.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek wlać białka, dodać sól, ubijać 2 minuty/obr. 3.5 lub do momentu, gdy piana będzie sztywna, następnie ubijać kolejne 1 ,5 minuty/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Na końcu dodać sok z cytryny. Zdjąć motylek. Przełożyć do szprycy / rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką. Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec / suszyć w piekarniku nagrzanym do 120ºC (termoobieg) 30-40 minut.

Sposób przygotowania

  • 150 ml białek (ok. 5 białek)

  • 300 g cukru

  • 1 łyżka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki

Zostały mi  białka z jajek i postanowiłam zrobić z nich bezy ;)

Niezawodny przepis znalazłam kiedyś na stronie http://www.youtube.com/.

Beziki

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

21 grudnia 2020

#desery, #ciasteczka, #cytryna, #cukier waniliowy, #Thermomix

rondel