Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Przesiać mąkę wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodać sól, cukier waniliowy oraz zimne masło. Posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtko oraz zimną wodę, zagnieść porządnie, żeby powstało gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinać foremką ciasteczka. Można dorobić im środki. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym 180ºC (termoobieg) około 15-20 minut (u mnie 17 minut). Gorące oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Sposób przygotowania

Na 99 ciasteczek:

  • 150 g mąki pszennej

  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru

  • 0,5 szklanki cukru pudru + do oprószenia

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego

  • 100 g masła

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka zimnej wody

Składniki

W oryginalnym przepisie są rogaliki, a ja sobie wymyśliłam kwiatuszki.

Przepis ze strony https://ilovebake.pl/.

Budyniowe kwiatki

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

16 lutego 2021

#ciasteczka, #desery, #budyń

rondel