rondel

#ciasteczka, #desery, #budyń, #cukier puder, #proszek do pieczenia, #cukier waniliowy, #Thermomix

16 lutego 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Budyniowe kwiatki

W oryginalnym przepisie są rogaliki, a ja sobie wymyśliłam kwiatuszki.

Przepis znalazłam na stronie https://ilovebake.pl/.

Składniki

Na 99 ciasteczek:

  • 150 g mąki pszennej

  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru

  • 0,5 szklanki cukru pudru (sposób przygotowania tutaj) + do oprószenia

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 100 g masła

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka zimnej wody

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Przesiać mąkę wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodać sól, cukier waniliowy oraz zimne masło. Posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtko oraz zimną wodę, zagnieść porządnie, żeby powstało gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą, wstawić na 2 godziny do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinać foremką ciasteczka. Można dorobić im środki. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 15-20 minut (u mnie 17 minut). Gorące oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać żółtko, miękkie masło, cukry, wodę, mąkę, budyń, proszek do pieczenia i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto owinąć folią spożywczą, wstawić na 2 godziny do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinać foremką ciasteczka. Można dorobić im środki. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 15-20 minut (u mnie 17 minut). Gorące oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: