Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Do ciepłego mleka (1 szklanki) pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki i cukru, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do ciepłego, rozpuszczonego masła dodać resztę cukru, cukier waniliowy i jajka, dokładnie wymieszać. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać zaczyn, olej i podgrzane składniki, dokładnie wyrobić. (Podczas wyrabiania podsypać mąką, ciasto się bardzo klei). Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Rwać po kawałku ciasta, formować bułeczki (spłaszczać, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonka. Piec na złoty kolor (25-30 minut) w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg).

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać składniki na kruszonkę, wymieszać 10 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mleko i masło, podgrzewać 3 minuty/37°C/obr. 1. Dodać pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, sól, mąkę (można dać 20 g mąki więcej), jajka i olej, wymieszać 15 sekund/obr.6. Następnie wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rwać go po kawałku, formować bułeczki (spłaszczać, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonka. Piec na złoty kolor (25-30 minut) w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg).

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej + 2 łyżki

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 szklanka mleka + 3 łyżki

  • 0,5 szklanki cukru + 2 łyżki

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (sposób wykonania tutaj)

  • 4 łyżki masła

  • 2 jajka

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 1/4 szklanki mąki

  • 1/4 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 2 łyżki zimnego masła

Dodatkowo:

  • marmolada

Składniki

Zostało mi trochę marmolady, więc postanowiłam upiec bułeczki.

Przepis znalazłam na stronie https://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Bułeczki drożdżowe z marmoladą II

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

23 listopada 2020

#bułeczki, #desery, #drożdże, #marmolada, #kruszonka, #cukier waniliowy, #Thermomix

rondel