rondel

#bułeczki, #desery, #drożdże, #marmolada, #kruszonka, #cukier waniliowy, #olej, #Thermomix

23 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułeczki drożdżowe z marmoladą II

Zostało mi trochę marmolady, więc postanowiłam upiec bułeczki.

Przepis znalazłam na stronie https://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej + 2 łyżki

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 szklanka mleka + 3 łyżki

  • 0,5 szklanki cukru + 2 łyżki

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 4 łyżki masła

  • 2 jajka

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

 

Kruszonka:

  • 1/4 szklanki mąki pszennej

  • 1/4 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 2 łyżki zimnego masła

 

Dodatkowo:

  • marmolada

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Do ciepłego mleka (1 szklanki) pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki i cukru, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do ciepłego, rozpuszczonego masła dodać resztę cukru, cukier waniliowy i jajka, dokładnie wymieszać. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać zaczyn, olej i podgrzane składniki, dokładnie wyrobić. (Podczas wyrabiania podsypać mąką, ciasto się bardzo klei). Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Rwać po kawałku ciasta, formować bułeczki (spłaszczać, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać). Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) na złoty kolor (25-30 minut) .

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać składniki na kruszonkę, wymieszać 10 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mleko i masło, podgrzewać 3 minuty/37°C/obr. 1. Dodać pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, sól, mąkę (można dać 20 g mąki więcej), jajka i olej, wymieszać 15 sekund/obr.6. Następnie wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rwać go po kawałku, formować bułeczki (spłaszczać, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać). Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) na złoty kolor (25-30 minut).

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: