Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki i cukru, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić. Do ciepłego masła dodać cukry i jajka, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do mąki wlać drożdże, olej i podgrzane składniki. Wyrobić dokładnie ciasto. (Ja podczas wyrabiania delikatnie podsypywałam mąką). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rwać po kawałku ciasta, zrobić dziurkę, włożyć do niej trochę marmolady. Zawinąć. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na 20 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonka. Piec na złoty kolor (25-30 minut) w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg).
Ciasto:
550 g mąki pszennej + 2 łyżki
30 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
0,5 szklanki cukru + 2 łyżki
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki masła
2 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli
Kruszonka:
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki zimnego masła
Dodatkowo:
marmolada
Zostało mi trochę marmolady, więc postanowiłam upiec bułeczki.
Przepis znalazłam na stronie https://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#bułeczki, #desery, #drożdże, #marmolada