#bułeczki, #desery, #marmolada, #drożdże, #kruszonka, #cukier waniliowy, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Dzieci poprosiły o bułeczki, ale z kruszonka i marmoladą.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto (na 8 bułeczek):
20 g świeżych drożdży
100 g ciepłego mleka
40 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)
330 g mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu
20 g masła
szczypta soli
1 jajko
Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
70 g mąki pszennej
Dodatkowo:
1 jajko
marmolada
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać. Schować do lodówki. Masło roztopić, odstawić. Drożdże rozetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać do nich ciepłe mleko, dodać łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać zaczyn i jajko, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz. Podzielić na 8 równych części. Formować bułeczki (spłaszczać, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać). Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 1,5 godziny. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 30 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Zacząć od kruszonki. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać zimne masło pokrojone na kawałki, cukier i cukier waniliowy, rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, schować do lodówki. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać 3 minuty/37°C/obr. 1. Dodać pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, mąkę, jajko, miękkie masło i sól, wymieszać 15 sekund/obr.6. Następnie wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Formować bułeczki (spłaszczać, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać). Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 1,5 godziny. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 30 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: