rondel

#bułeczki, #desery, #marmolada, #drożdże, #kruszonka, #cukier waniliowy, #Thermomix

23 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułeczki "Stokrotka"

Dzieci poprosiły o bułeczki, ale z kruszonka i marmoladą.

Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto (na 8 bułeczek):

  • 20 g świeżych drożdży

  • 100 g ciepłego mleka

  • 40 g cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 330 g mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu

  • 20 g masła

  • szczypta soli

  • 1 jajko 

 

Kruszonka:

  • 50 g masła

  • 50 g cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 

  • 70 g mąki pszennej

 

Dodatkowo:

  • 1 jajko

  • marmolada

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać. Schować do lodówki. Masło roztopić, odstawić. Drożdże rozetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać do nich ciepłe mleko, dodać łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać zaczyn i jajko, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz. Podzielić na 8 równych części. Formować bułeczki (spłaszczać, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać). Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 1,5 godziny. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 30 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Zacząć od kruszonki. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać zimne masło pokrojone na kawałki, cukier i cukier waniliowy, rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, schować do lodówki.  Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać 3 minuty/37°C/obr. 1. Dodać pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, mąkę, jajko, miękkie masło i sól, wymieszać 15 sekund/obr.6. Następnie wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Formować bułeczki (spłaszczać, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać). Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 1,5 godziny. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 30 minut.  Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: