Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać. Schować do lodówki. Masło rozpuścić. Drożdże rozetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać do nich letnie mleko i dodać łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać zaczyn i jajko, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz. Podzielić na równe części. Formować bułeczki (spłaszczać, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 1,5 godziny. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 30 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Zacząć od kruszonki. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać zimne masło pokrojone na kawałki, cukier i cukier waniliowy, rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, schować do lodówki.  Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać 3 minuty/37°C/obr. 1. Dodać pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, mąkę, jajko, miękkie masło i sól, wymieszać 15 sekund/obr.6. Następnie wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na równe części. Formować bułeczki (spłaszczać, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na 1,5 godziny. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 30 minut.  Wyjąć, ostudzić na kratce.

Sposób przygotowania

Ciasto (na 8 bułeczek):

  • 20 g drożdży świeżych

  • 100 g letniego mleka

  • 40 g cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 330 g mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu

  • 20 g roztopionego masła

  • szczypta soli

  • 1 jajko 

Kruszonka:

  • 50 g masła

  • 50 g cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 70 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 1 jajko

  • powidła / marmolada

Składniki

Dzieci poprosiły o bułeczki, ale z kruszonka i marmoladą.

Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.

Odrobinę go zmodyfikowałam ;)

Bułeczki "Stokrotka"

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

23 października 2020

#bułeczki, #desery, #powidła, #marmolada, #drożdże, #kruszonka, #Thermomix

rondel