rondel

#dania główne, #kuchnia włoska, #drożdże, #oliwa z oliwek, #kukurydza, #fasola, #boczek, #kiełbasa, #szczypiorek, #cebula, #pieczarki, #papryka, #czosnek, #ser żółty, #Thermomix

03 stycznia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Calzone

Uwielbiam Calzone, ale jakoś do tej pory sama go nie robiłam.

Przepis znalazłam na stronie https://poprostupycha.com.pl/.

Składniki

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka

  • szklanka ciepłego mleka

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżeczka soli

Farsz:

  • mała puszka kukurydzy złocistej z fasolą

  • kawałek boczku wędzonego

  • 0,5 kiełbasy podwawelskiej

  • garść posiekanego szczypiorku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 cebula

  • 10 pieczarek

  • 0,5 papryki czerwonej

  • 3 ząbki czosnku

  • 250 g sera żółtego

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • ketchup z cukinii

Dodatkowo:

  • ketchup do posmarowania 

  • zioła kuchni polskiej

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać do nie zaczyn, sól i oliwę z oliwek, dokładnie wyrobić. Przykryć miskę bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować farsz. Boczek i kiełbasę podwawelską pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić na patelnię. Dodać oliwę z oliwek, dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, umytą z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojoną na małe kawałki paprykę oraz obrane i pokrojone na pół plasterki pieczarki. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe kawałki. Z każdym kawałkiem postępujemy tak samo. Ciasto rozwałkować na okrąg. Posmarować ketchupem z cukinii zostawiając około 1 cm od brzegu. Na jednej połowie ułożyć rzeczy z patelni, szczypiorek, boczek, kiełbasę, trochę kukurydzy z fasolą, całość posypać grubo serem żółtym. Zlepiamy końce na kształt pieroga. Calzone przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową (na jedną blachę wchodzą 2 pierogi). Wierzch posmarować ketchupem i posypać ziołami kuchni polskiej. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) przez 25 minut. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, oliwę z oliwek i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser żółty, rozdrobnić 10 sekund/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać obraną cebulę oraz czosnek, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę z oliwek, dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Pieczarki obrać, pokroić w pół plasterki, dodać wraz z papryką do cebuli i czosnku. Rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dusić 15 - 20 minut/120ºC/obr. 1. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki oraz boczek pokrojony w kostkę, dusić kolejne 3 minuty/120ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe kawałki. Z każdym kawałkiem postępujemy tak samo. Ciasto rozwałkować na okrąg. Posmarować ketchupem z cukinii zostawiając około 1 cm od brzegu. Na jednej połowie ułożyć rzeczy przesmażone, szczypiorek, trochę kukurydzy z fasolą, całość posypać grubo odstawionym serem żółtym. Zlepiamy końce na kształt pieroga. Calzone przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową (na jedną blachę wchodzą 2 pierogi). Wierzch posmarować ketchupem i posypać ziołami kuchni polskiej. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) przez 25 minut. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: