Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do nie zaczyn, sól, oliwę, dokładnie wyrobić. Przykryć miskę bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować farsz. Boczek i kiełbasę podwawelską pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić na patelnię. Dodać oliwę z oliwek, dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, umytą z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojoną na małe kawałki paprykę oraz obrane i pokrojone na pół plasterki pieczarki. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe kawałki. Z każdym kawałkiem postępujemy tak samo. Ciasto rozwałkować na okrąg. Posmarować ketchupem z cukinii zostawiając około 1 cm od brzegu. Na jednej połowie ułożyć rzeczy z patelni, szczypiorek, boczek, kiełbasę, trochę kukurydzy z fasolą, całość posypać grubo serem żółtym. Zlepiamy końce na kształt pieroga. Calzone przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową (na jedną blachę wchodzą 2 pierogi). Wierzch posmarować ketchupem i posypać ziołami kuchni polskiej. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) przez 25 minut. 

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka

  • szklanka ciepłego mleka

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżeczka soli

Farsz:

  • mała puszka kukurydzy złocistej z fasolą

  • kawałek boczku wędzonego

  • 0,5 kiełbasy podwawelskiej

  • garść posiekanego szczypiorku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 cebula

  • 10 pieczarek

  • 0,5 papryki czerwonej

  • 3 ząbki czosnku

  • 250 g sera żółtego

  • sól

  • pieprz

  • ketchup z cukinii

Dodatkowo:

  • ketchup z tortexu do posmarowania 

  • zioła kuchni polskiej

Składniki

Uwielbiam Calzone, ale jakoś do tej pory sama go nie robiłam.

Inspirację czerpałam ze strony https://poprostupycha.com.pl/.

Calzone

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

03 stycznia 2021

#dania główne, #drożdże, #oliwa, #kukurydza, #fasola, #boczek, #szczypiorek, #cebula, #pieczarki, #papryka, #czosnek, #ser żółty

rondel