#dania główne, #kuchnia włoska, #drożdże, #oliwa z oliwek, #kukurydza, #fasola, #boczek, #kiełbasa, #szczypiorek, #cebula, #pieczarki, #papryka, #czosnek, #ser żółty
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Uwielbiam Calzone, ale jakoś do tej pory sama go nie robiłam.
Przepis znalazłam na stronie https://poprostupycha.com.pl/.
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
szklanka ciepłego mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
Farsz:
mała puszka kukurydzy złocistej z fasolą
kawałek boczku wędzonego
0,5 kiełbasy podwawelskiej
garść posiekanego szczypiorku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
10 pieczarek
0,5 papryki czerwonej
3 ząbki czosnku
250 g sera żółtego
sól
pieprz czarny mielony
ketchup z cukinii
Dodatkowo:
ketchup do posmarowania
zioła kuchni polskiej
Wykonanie tradycyjne:
Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do nie zaczyn, sól, oliwę, dokładnie wyrobić. Przykryć miskę bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować farsz. Boczek i kiełbasę podwawelską pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić na patelnię. Dodać oliwę z oliwek, dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, umytą z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojoną na małe kawałki paprykę oraz obrane i pokrojone na pół plasterki pieczarki. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe kawałki. Z każdym kawałkiem postępujemy tak samo. Ciasto rozwałkować na okrąg. Posmarować ketchupem z cukinii zostawiając około 1 cm od brzegu. Na jednej połowie ułożyć rzeczy z patelni, szczypiorek, boczek, kiełbasę, trochę kukurydzy z fasolą, całość posypać grubo serem żółtym. Zlepiamy końce na kształt pieroga. Calzone przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową (na jedną blachę wchodzą 2 pierogi). Wierzch posmarować ketchupem i posypać ziołami kuchni polskiej. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) przez 25 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave