#chałka, #desery, #drożdże, #cukier waniliowy, #kruszonka, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Uwielbiam chałkę z masełkiem.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto:
1 jajko + 1 żółtko
50 g roztopionego masła
25 g cukru + 1 łyżeczka
1 łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)
20 g świeżych drożdży
80 g ciepłego mleka
250 g mąki pszennej + 2 łyżki
0,5 płaskiej łyżeczki soli
Kruszonka:
15 g mąki pszennej
15 g miękkiego masła
10 g cukru
Dodatkowo:
białko do posmarowania
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Drożdże rozetrzeć z cukrem (1 łyżeczka), gdy się rozpłyną wlać do nich lekko podgrzane mleko oraz dodać 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać do niej zaczyn, cukier, cukier waniliowy, jajko i żółtko. Dokładnie wyrobić (ciasto wychodzi klejące, można podsypać mąką). Gdy zacznie odchodzić od ręki wlać ciepłe (nie gorące) masło. Ponownie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi swoją objętość krótko wyrobić, aby je odgazować. Podzielić na 3 równe wałeczki, zapleść warkocz, końce podwinąć pod spód. Gotową chałkę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 15 minut do ponownego wyrastania. Przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 25 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 15 g mąki i 10 g cukru, dodać 15 g masła, wymieszać 10 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić 1 jajko, dodać żółtko, miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, pokruszone drożdże i ciepłe mleko, podgrzewać 4 minuty/37ºC/obr.2. Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Pozostawić w naczyniu miksującym na 30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe wałeczki, zapleść warkocz, końce podwinąć pod spód. Gotową chałkę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 15 minut do ponownego wyrastania. Przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 25 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: