Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Drożdże rozetrzeć z cukrem (1 łyżeczka), gdy się rozpłyną wlać do nich lekko podgrzane mleko oraz dodać 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać do niej zaczyn, cukier, cukier waniliowy, jajko i żółtko. Dokładnie wyrobić ciasto (ciasto wychodzi klejące, można podsypać mąką). Gdy zacznie odchodzić od ręki wlać ciepłe (nie gorące) masło. Ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość lekko wyrobić, aby je odgazować. Podzielić na 3 równe wałeczki, zapleść warkocz, końce podwinąć pod spód. Gotową chałkę przełożyć na wyłożoną papierem blachę, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 25 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wsypać 15 g mąki i 10 g cukru, dodać 15 g masła, wymieszać 10 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego wbić 1 jajko, dodać żółtko, miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, pokruszone drożdże i mleko, podgrzewać 4 minuty/37ºC/obr.2. Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na pół godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe wałeczki, zapleść warkocz, końce podwinąć pod spód. Gotową chałkę przełożyć na wyłożoną papierem blachę, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 25 minut. Studzić na kratce.
Ciasto:
1 jajko + 1 żółtko
50 g roztopionego masła
25 g cukru + 1 łyżeczka
1 łyżeczka cukru waniliowego
20 g świeżych drożdży
80 g mleka
250 g mąki pszennej + 2 łyżki
0,5 płaskiej łyżeczki soli
Kruszonka:
15 g mąki pszennej
15 g miękkiego masła
10 g cukru
Dodatkowo:
białko do posmarowania
Uwielbiam chałkę z masełkiem.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#chałka, #desery, #drożdże #kruszonka, #Thermomix