rondel

#ciasteczka, #desery, #czekolada, #banan, #soda oczyszczona, #cukier waniliowy, #Thermomix

08 grudnia 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciasteczka bananowe z czekoladą

Ciastka, które swoim smakiem przypominają Pieguski.

Przepis znalazłam na stronie https://www.mojewypieki.com/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

  • 115 g miękkiego masła

  • 120 g cukru

  • 1 dojrzały banan 

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 200 g mąki pszennej

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • 100 g czekolady gorzkiej 64%

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Czekoladę drobno posiekać. Odstawić. Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszysta masę. Dodać obrany oraz rozgnieciony widelcem banan oraz przesianą mąkę wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną. Składniki dokładnie połączyć ze sobą. Na końcu wsypać posiekaną czekoladę. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. (Ciasto się bardzo lepi). Łyżką nakładać ciastka na blachę, wilgotnymi dłońmi spłaszczać na blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) 15 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę pokrojoną na kawałki, rozdrobnić 8 sekund/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego dać miękkie masło i cukier, zmiksować przy pomocy kopystki 1 minutę/obr. 7. Następnie miksując dalej kolejne 5-10 minut/obr.5 przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać po kolei obranego i pokrojonego na kawałki banana, mąkę, sól, sodę oczyszczona i odstawioną czekoladę. Gotowe ciasto przełożyć do innego naczynia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. (Ciasto się bardzo lepi). Łyżką nakładać ciastka na blachę, wilgotnymi dłońmi spłaszczać na blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) 15 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: