#ciasteczka, #desery, #czekolada, #banany, #soda oczyszczona, #cukier waniliowy, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciastka, które swoim smakiem przypominają Pieguski.
Przepis znalazłam na stronie https://www.mojewypieki.com/.
Odrobine go przerobiłam ;)
115 g miękkiego masła
120 g cukru
1 dojrzały banan
1 łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)
200 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g czekolady gorzkiej 64%
Wykonanie tradycyjne:
Czekoladę drobno posiekać. Odstawić. Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszysta masę. Dodać obrany oraz rozgnieciony widelcem banan oraz przesianą mąkę wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną. Składniki dokładnie połączyć ze sobą. Na końcu wsypać posiekaną czekoladę. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. (Ciasto się bardzo lepi). Łyżką nakładać ciastka na blachę, wilgotnymi dłońmi spłaszczać na blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) 15 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę pokrojoną na kawałki, rozdrobnić 8 sekund/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego dać miękkie masło i cukier, zmiksować przy pomocy kopystki 1 minutę/obr. 7. Następnie miksując dalej kolejne 5-10 minut/obr.5 przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać po kolei obranego i pokrojonego na kawałki banana, mąkę, sól, sodę oczyszczona i odstawioną czekoladę. Gotowe ciasto przełożyć do innego naczynia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. (Ciasto się bardzo lepi). Łyżką nakładać ciastka na blachę, wilgotnymi dłońmi spłaszczać na blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) 15 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: