rondel

#ciasteczka, #desery, #jogurt naturalny, #proszek do pieczenia, #cukier waniliowy, #cukier puder, #Thermomix

25 lutego 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciasteczka kokardki

Trochę czasochłonne, ale super wyglądające ciasteczka.

Dobrze się sprawdzą zarówno jako codzienne małe co nieco, jak i na imprezie.

Przepis znalazłam na stronie https://niebonatalerzu.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 64 ciasteczka:

  • 1 jajko

  • 130 g jogurtu naturalnego

  • 50 g masła 

  • 90-100 g cukru

  • 300 g mąki pszennej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Jajko wymieszać z jogurtem na jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę, miękkie masło, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagnieść dokładnie, żeby powstało gładkie ciasto. Na dobrze oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinać koła o średnicy 5 cm. Nacinać każde z nich wg schematu: dwie kreski na górze, jedna na dole, po trzy z każdego boku. Skrajne trójkąty na bokach złączyć pod środkowym. Pasek, który pozostał przełożyć przez środek, zawijając pod spód ciasteczka. Gotowe kokardki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 15-20 minut. Gorące oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Jajko wymieszać z jogurtem na jednolitą masę. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać wymieszane jajko z jogurtem, miękkie masło, cukry, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Na dobrze oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinać koła o średnicy 5 cm. Nacinać każde z nich wg schematu: dwie kreski na górze, jedna na dole, po trzy z każdego boku. Skrajne trójkąty na bokach złączyć pod środkowym. Pasek, który pozostał przełożyć przez środek, zawijając pod spód ciasteczka. Gotowe kokardki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 15-20 minut. Gorące oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: