#ciasteczka, #desery, #jogurt naturalny, #proszek do pieczenia, #cukier waniliowy, #cukier puder, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Trochę czasochłonne, ale super wyglądające ciasteczka.
Dobrze się sprawdzą zarówno jako codzienne małe co nieco, jak i na imprezie.
Przepis znalazłam na stronie https://niebonatalerzu.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Wykonanie tradycyjne:
Jajko wymieszać z jogurtem na jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę, miękkie masło, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagnieść dokładnie, żeby powstało gładkie ciasto. Na dobrze oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinać koła o średnicy 5 cm. Nacinać każde z nich wg schematu: dwie kreski na górze, jedna na dole, po trzy z każdego boku. Skrajne trójkąty na bokach złączyć pod środkowym. Pasek, który pozostał przełożyć przez środek, zawijając pod spód ciasteczka. Gotowe kokardki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 15-20 minut. Gorące oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wykonanie w Thermomixie:
Jajko wymieszać z jogurtem na jednolitą masę. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać wymieszane jajko z jogurtem, miękkie masło, cukry, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Na dobrze oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinać koła o średnicy 5 cm. Nacinać każde z nich wg schematu: dwie kreski na górze, jedna na dole, po trzy z każdego boku. Skrajne trójkąty na bokach złączyć pod środkowym. Pasek, który pozostał przełożyć przez środek, zawijając pod spód ciasteczka. Gotowe kokardki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 15-20 minut. Gorące oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: