Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Żółtka przetrzeć przez sitko. Dodać do nich przesianą mąkę, cukier i pokrojony na kawałki tłuszcz, dokładnie zagnieść. Odstawić na 30 minut do lodówki. Przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować cienki placek, wykrawać ciasteczka foremkami. Piec w piekarniku nagrzanym 180ºC (termoobieg) na złoty kolor. Wystudzić, przełożyć tym na co mamy ochotę.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać żółtka przetarte przez sitko, cukier puder, miękki tłuszcz i mąkę, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do innego naczynia, odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować z niego cienki placek, wykrawać ciasteczka foremkami. Piec w piekarniku nagrzanym 180ºC (termoobieg) na złoty kolor. Wystudzić, przełożyć tym na co mamy ochotę.
Ulubione ciasteczka kruche mojej Teściowej :)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#ciasteczka, #desery, #marmolada, #nutella, #cukier puder, #Thermomix