rondel

#ciasteczka, #desery, #marmolada, #cukier puder, #cukier waniliowy, #proszek do pieczenia, #śmietana 18 %, #Thermomix

25 maja 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciasteczka z maszynki z marmoladą III

Pyszne złociste ciasteczka, które rosną w piekarniku.

Przepis znalazłam na stronie https://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 150 g miękkiego masła

  • 100 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 2 żółtka

  • 400 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 łyżki śmietany 18 %

  • marmolada 

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i śmietanę 18 %, zmiksować. Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą, odstawić na godzinę do lodówki. Masę ciasteczkową przełożyć do maszynki do mięsa z założoną odpowiednią końcówką. Ciastka kręcić przez maszynkę, ciąć na pożądany kształt, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego z nich zrobić pasek z marmolady za pomocą rękawa cukierniczego / szprycy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez około 30 - 40 minut. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 15 sekund/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, cukier waniliowy, śmietanę 18 % i żółtka, wymieszać 3 minuty/obr. 3. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 30 sekund/obr. 4. Owinąć w folię spożywczą, odstawić na godzinę do lodówki. Masę ciasteczkową przełożyć do maszynki do mięsa z założoną odpowiednią końcówką. Ciastka kręcić przez maszynkę, ciąć na pożądany kształt, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego z nich zrobić pasek z marmolady za pomocą rękawa cukierniczego / szprycy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez około 30 - 40 minut. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: