Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Czekoladę gorzką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukry, startą czekoladę, przesiane kakao, sól i sodę oczyszczoną, dokładnie wymieszać. W mniejszej misce wymieszać olej, wodę i ocet. Zawartość obydwu misek dokładnie wymieszać. Przelać do  posmarowanej tłuszczem
i obsypanej bułką tartą formy.  Piec około 45-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg, do tzw suchego patyczka). Prze podaniem posypać cukrem pudrem.

Sposób przygotowania

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1-1,5 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 50 g gorzkiej czekolady  

  • 3 łyżki kakao

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 6 łyżek oleju

  • 1 szklanka wody

  • 1 łyżka octu jabłkowego

Składniki

Prosty przepis na pyszne ciasto intesywnie czekoladowe i to bez jajek, więc nawet gdy ich braknie w domu można go upiec.

Przepis pochodzi ze strony http://kulinarnespotkania.blogspot.com/.

Ja robiłam z podwójnej porcji, bo nie miałam takiej małej blachy i odrobinę go zmodyfikowałam ;)

Ciasto czekoladowe bez jajek

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

19 września 2020

#ciasta, #desery, #czekolada, #kakao, #ocet, #soda

rondel