rondel

#ciasta, #desery, #czekolada, #kakao, #ocet jabłkowy, #soda oczyszczona, #olej, #cukier puder, #cukier waniliowy, #Thermomix

19 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciasto czekoladowe bez jajek

Prosty przepis na pyszne ciasto intesywnie czekoladowe i to bez jajek, więc nawet gdy ich braknie w domu można go upiec.

Przepis znalazłam na stronie http://kulinarnespotkania.blogspot.com/.

Ja robiłam z podwójnej porcji, bo nie miałam takiej małej blachy.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1-1,5 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 50 g gorzkiej czekolady  

  • 3 łyżki kakao

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli

  • 6 łyżek oleju

  • 1 szklanka wody

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Czekoladę gorzką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukry, startą czekoladę, przesiane kakao, sól i sodę oczyszczoną, dokładnie wymieszać. W mniejszej misce wymieszać olej, wodę i ocet. Zawartość obydwu misek dokładnie wymieszać. Przelać do  posmarowanej tłuszczem
i wysypanej bułką tartą blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) do tzw. suchego patyczka (około 45-55 minut). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć połamaną czekoladę, rozdrobnić 10 sekund/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać mąkę, cukry, kakao, sodę oczyszczoną, sól, olej, wodę i ocet jabłkowy, wymieszać 1 minutę/obr. 3. Przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) do tzw. suchego patyczka (około 45-55 minut). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: