Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Czekoladę gorzką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukry, startą czekoladę, przesiane kakao, sól i sodę oczyszczoną, dokładnie wymieszać. W mniejszej misce wymieszać olej, wodę i ocet. Zawartość obydwu misek dokładnie wymieszać. Przelać do posmarowanej tłuszczem
i obsypanej bułką tartą formy. Piec około 45-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg, do tzw suchego patyczka). Prze podaniem posypać cukrem pudrem.
1,5 szklanki mąki pszennej
1-1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
6 łyżek oleju
1 szklanka wody
1 łyżka octu jabłkowego
Prosty przepis na pyszne ciasto intesywnie czekoladowe i to bez jajek, więc nawet gdy ich braknie w domu można go upiec.
Przepis pochodzi ze strony http://kulinarnespotkania.blogspot.com/.
Ja robiłam z podwójnej porcji, bo nie miałam takiej małej blachy i odrobinę go zmodyfikowałam ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#ciasta, #desery, #czekolada, #kakao, #ocet, #soda