rondel

#ciasta, #desery, #kakao, #cytryna, #soda oczyszczona, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #cukier waniliowy, #Thermomix

30 listopada 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciasto czekoladowe bez jajek II

Prosty przepis na pyszne ciasto czekoladowe zaparzane.

Przepis znalazłam na stronie https://ilovebake.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 400 g mąki pszennej

  • 220 g cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 50 g kakao

  • 0,75 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 480 ml wody

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 150 g masła

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukry, przesiane kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dokładnie wymieszać. Wlać sok z cytryny, gorące, roztopione masło i gorącą wodę, dokładnie wymieszać. Przelać do  posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175ºC (góra-dół) do tzw. suchego patyczka (około 30 minut). Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mąkę, cukry, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, wymieszać 1 minutę/obr. 3. Wlać sok z cytryny, gorące, roztopione masło i gorącą wodę, wymieszać 2 minuty/obr. 3. Przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175ºC (góra-dół) do tzw. suchego patyczka (około 30 minut). Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: