rondel

#ciasta, #desery, #drożdże, #kruszonka, #cukier waniliowy, #olej, #Thermomix

14 kwietnia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciasto drożdżowe z kruszonką 

Miałam ochotę na jakieś najzwyklejsze ciasto do kawy.

Przepis znalazłam na stronie https://babkawformie.blogspot.com/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży

  • 1 łyżka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 0,5 szklanki cukru

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • 0,5 szklanki ciepłego mleka

  • 1/3 szklanki oleju

  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka

Kruszonka:

  • 100 g masła

  • 10 łyżek cukru

  • 1 szklanka mąki pszennej

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukry, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać jajka rozkłócone z solą oraz olej, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 2 - 3 godziny. W między czasie zrobić kruszonkę. Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać do niego cukier i mąkę, dokładnie wymieszać. Jak ciasto wyrośnie, przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 45 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać szklankę mąki i 10 łyżek cukru, dodać 100 g miękkiego masła, wymieszać 15 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukry, pokruszone drożdże, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr.2. Dodać mąkę, olej, jajka i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 2 - 3 godziny. Jak ciasto wyrośnie, przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 45 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: