#ciasta, #desery, #drożdże, #kruszonka
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Miałam ochotę na jakieś najzwyklejsze ciasto do kawy.
Przepis znalazłam na stronie https://babkawformie.blogspot.com/.
Odrobine go przerobiłam ;)
Ciasto:
50 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 szklanki cukru
2 jajka
szczypta soli
0,5 szklanki ciepłego mleka
1/3 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
Kruszonka:
100 g masła
10 łyżek cukru
1 szklanka mąki pszennej
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukry, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać jajka rozkłócone z solą oraz olej, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 3 godziny. W między czasie zrobić kruszonkę. Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać do niego cukier i mąkę, dokładnie wymieszać. Jak ciasto wyrośnie, przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 45 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave