#ciasta, #desery, #drożdże, #kruszonka, #rabarbar
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Sezon na rabarbar rozpoczął się już jakiś czas temu, więc nie mogło zabraknąć ciasta drożdżowego z rabarbarem ;)
Ciasto:
520 g mąki
60 g drożdży
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka
4 żółtka
120 g masła
rabarbar
Kruszonka:
0,75 margaryny
szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki
cukier waniliowy
Wykonanie tradycyjne:
Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Zasypać cukrem, odstawić. Drożdże rozetrzeć z cukrem, gdy się rozpłyną wlać do nich lekko podgrzane mleko. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać do niej drożdże, cukry i żółtka. Dokładnie wyrobić ciasto (ciasto wychodzi bardzo klejące, można podsypać mąką). Gdy zacznie odchodzić od ręki wlać ciepłe (nie gorące) masło. Ponownie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. W między czasie zrobić kruszonkę. Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać do niego cukier i mąkę, dokładnie wymieszać. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Dać na niego rabarbar, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 40-50 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave