rondel

#ciasta, #desery, #drożdże, #kruszonka, #rabarbar

18 maja 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Sezon na rabarbar rozpoczął się już jakiś czas temu, więc nie mogło zabraknąć ciasta drożdżowego z rabarbarem ;)

Składniki

Ciasto:

  • 520 g mąki

  • 60 g drożdży

  • szczypta soli

  • 1 szklanka cukru

  • 1 cukier waniliowy

  • 1 szklanka mleka

  • 4 żółtka

  • 120 g masła

  • rabarbar

Kruszonka:

  • 0,75 margaryny

  • szklanka cukru pudru

  • 2 szklanki mąki

  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Zasypać cukrem, odstawić. Drożdże rozetrzeć z cukrem, gdy się rozpłyną wlać do nich lekko podgrzane mleko. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać do niej drożdże, cukry i żółtka. Dokładnie wyrobić ciasto (ciasto wychodzi bardzo klejące, można podsypać mąką). Gdy zacznie odchodzić od ręki wlać ciepłe (nie gorące) masło. Ponownie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. W między czasie zrobić kruszonkę. Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać do niego cukier i mąkę, dokładnie wymieszać. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Dać na niego rabarbar, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 40-50 minut.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: