rondel

#ciasta, #desery, #drożdże, #cukier waniliowy, #cukier puder, #kruszonka, #rabarbar, #Thermomix

18 maja 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Sezon na rabarbar rozpoczął się już jakiś czas temu, więc nie mogło zabraknąć ciasta drożdżowego z rabarbarem ;)

Składniki

Ciasto:

  • 520 g mąki

  • 60 g drożdży

  • szczypta soli

  • 1 szklanka cukru

  • 1 cukier waniliowy (sposób przygotowania tutaj)

  • 1 szklanka mleka

  • 4 żółtka

  • 120 g masła

  • rabarbar

 

Kruszonka:

  • 0,75 margaryny

  • szklanka cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 2 szklanki mąki

  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Zasypać cukrem, odstawić. Drożdże rozetrzeć z cukrem, gdy się rozpłyną wlać do nich lekko podgrzane mleko. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać do niej drożdże, cukry i żółtka. Dokładnie wyrobić ciasto (ciasto wychodzi bardzo klejące, można podsypać mąką). Gdy zacznie odchodzić od ręki wlać ciepłe (nie gorące) masło. Ponownie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. W między czasie zrobić kruszonkę. Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać do niego cukier puder, cukier waniliowy i mąkę, dokładnie wymieszać. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Dać na niego rabarbar, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 40-50 minut.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Zasypać cukrem, odstawić. Zacząć od kruszonki. Masło rozpuścić, ostudzić. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 2 szklanki mąki, cukier waniliowy i szklankę cukru pudru, wlać masło, wymieszać 15 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukry, pokruszone drożdże, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr.2. Dodać mąkę, miękkie masło, żółtka i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Dać na niego rabarbar, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 40-50 minut.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: