#ciasta, #desery, #jogurt naturalny, #kasza manna, #dżem, #powidła, #marmolada, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #cukier waniliowy, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Super alternatywa dla zdrowszej wersji ciasta.
Przepis znalazłam na stronie https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Wykonanie tradycyjne:
Do miski wsypać kaszę manną, zalać jogurtem i mlekiem, dokładnie wymieszać. Dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać do całkowitego połączenia się składników. Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Przykryć bawełniana ściereczką, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie ciasto delikatnie jeszcze raz wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (termoobieg) około 40 - 50 minut. Studzić na kratce. Przed podaniem przekroić, posmarować dżemem / powidłami / marmoladą, oprószyć cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia wsypać kaszę manną, wlać mleko i jogurt, wymieszać 15 sekund/obr. 3,5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego. Dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jajka, wymieszać 15 sekund/obr. 3,5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 20 sekund/obr. 5. Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Przykryć bawełniana ściereczką, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie ciasto delikatnie jeszcze raz wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (termoobieg) około 40 - 50 minut. Studzić na kratce. Przed podaniem przekroić, posmarować dżemem / powidłami / marmoladą, oprószyć cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: