rondel

#ciasta, #desery, #jogurt naturalny, #kasza manna, #dżem, #powidła, #marmolada, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #cukier waniliowy, #Thermomix

10 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciasto jogurtowe bez mąki

Super alternatywa dla zdrowszej wersji ciasta.

Przepis znalazłam na stronie https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 2 szklanki kaszy manny

  • 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

  • 0,5 szklanki mleka 

  • 6 łyżek cukru

  • 2 łyżki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 2 jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • dżem / powidła / marmolada

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do miski wsypać kaszę manną, zalać jogurtem i mlekiem, dokładnie wymieszać. Dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać do całkowitego połączenia się składników. Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Przykryć bawełniana ściereczką, odstawić na   2 godziny. Po tym czasie ciasto delikatnie jeszcze raz wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (termoobieg) około 40-50 minut. Studzić na kratce. Przed podaniem przekroić, posmarować dżemem / powidłami / marmoladą, oprószyć cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia wsypać kaszę manną, wlać mleko i jogurt, wymieszać 15 sekund/obr. 3,5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego. Dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jajka, wymieszać 15 sekund/obr. 3,5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 20 sekund/obr. 5. Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Przykryć bawełniana ściereczką, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie ciasto delikatnie jeszcze raz wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (termoobieg) około 40-50 minut. Studzić na kratce. Przed podaniem przekroić, posmarować dżemem / powidłami / marmoladą, oprószyć cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: