#ciasta, #desery, #miód, #cukier waniliowy, #soda oczyszczona, #bydyń, #masa krówkowa, #krówka
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepyszne ciasto, które rozpływa się w ustach.
Połączyłam dwa różne przepisy, ale efekt był tego wart.
Przepis na ciasto znalazłam na stronie https://szpileczkiibabeczki.pl/, a na krem na stronie https://aniagotuje.pl/.
Ciasto:
500 g mąki pszennej
2 jajka
4 - 5 łyżek miodu
100 g masła
16 g cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 szklanki cukru
Krem:
1 litr mleka
200 g cukru
3 budynie waniliowe / śmietankowe (po 40 g każdy)
300 g masła
Dodatkowo:
1 puszka masy korówkowej
10 krówek
Wykonanie tradycyjne:
Zacząć od ugotowania budyniu. W garnku do gotowania mleka / budyniu zagotować 750 ml mleka z całym cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym. Do gotującego się mleka wlać wymieszany budyń, ciągle mieszając zagotować. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Do miski przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Dodać jajka, miód, miękkie masło oraz cukry, zagnieść ciasto. Podzielić go na dwie równe części. Blaszkę 24×34 cm smarujemy masłem i posypujemy mąkę lub wykładamy papier do pieczenia. Każdą z nich przykryć dno wyłożonej papierem do pieczenia formy, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 15 - 20 minut. Upieczone blaty ciasta wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na gładką masę. Cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu, aż powstanie jednolita masa.
Gotowym kremem budyniowym przełożyć upieczone blaty miodowe. Na górze rozsmarować masę krówkową i posypać pokruszonymi krówkami.
Gotowe ciasto odstawić na dwa dni do lodówki.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: