rondel

#ciasta, #desery, #miód, #cukier waniliowy, #soda oczyszczona, #bydyń, #masa krówkowa, #krówka

21 stycznia 2025

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciasto krówka 

Przepyszne ciasto, które rozpływa się w ustach.

Połączyłam dwa różne przepisy, ale efekt był tego wart.

Przepis na ciasto znalazłam na stronie https://szpileczkiibabeczki.pl/, a na krem na stronie https://aniagotuje.pl/.

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 4 - 5 łyżek miodu

  • 100 g masła

  • 16 g cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 0,5 szklanki cukru

 

Krem:

  • 1 litr mleka

  • 200 g cukru 

  • 3 budynie waniliowe / śmietankowe (po 40 g każdy)

  • 300 g masła

 

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy korówkowej

  • 10 krówek

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Zacząć od ugotowania budyniu. W garnku do gotowania mleka / budyniu zagotować 750 ml mleka z całym cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym. Do gotującego się mleka wlać wymieszany budyń, ciągle mieszając zagotować. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Do miski przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Dodać jajka, miód, miękkie masło oraz cukry, zagnieść ciasto. Podzielić go na dwie równe części. Blaszkę 24×34 cm smarujemy masłem i posypujemy mąkę lub wykładamy papier do pieczenia. Każdą z nich przykryć dno wyłożonej papierem do pieczenia formy, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 15 - 20 minut. Upieczone blaty ciasta wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na gładką masę. Cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu, aż powstanie jednolita masa.

Gotowym kremem budyniowym przełożyć upieczone blaty miodowe. Na górze rozsmarować masę krówkową i posypać pokruszonymi krówkami.

Gotowe ciasto odstawić na dwa dni do lodówki.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: