rondel

#ciasta, #desery, #kruszonka, #rabarbar, #proszek do pieczenia, #śmietana 18 %, #masło, #cukier puder, #cukier waniliowy,  #marmolada, #Thermomix

18 lipca 2025

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką 

Przepyszne ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach.

Przepis znalazłam na stronie https://mojewypieki.com/.

Na pewno będę często do niego wracać.

Składniki

Ciasto:

  • 185 g masła

  • 300 g mąki pszennej

  • 3 żółtka

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 g cukru

  • 50 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 1 czubata łyżka śmietany 18%

 

Kruszonka:

  • 125 g masła

  • 185 g mąki pszennej

  • 100 g cukru

  • 16 g cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

 

Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru
  • 1 kg rabarbaru
  • 0,5 szklanki marmolady

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki, przełożyć na patelnię. Dodać 2 łyżki cukru, przesmażyć. Dać na durszlak, aby nadmiar soku obciekł. Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać do niego cukry i mąkę, dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać wszystko nożem. Następnie wsypać cukry i proszek do pieczenia, wyrobić. Dodać żółtka i śmietanę 18 %, dokładnie wyrobić. Ciasto owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do zamrażarki. Do blachy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą zetrzeć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 20 minut, przestudzić. Podpieczony spód posmarować marmoladą, na nią wyłożyć przesmażony rabarbar, wierzch posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra - dół) jeszcze około 45 minut.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki, przełożyć na patelnię. Dodać 2 łyżki cukru, przesmażyć. Dać na durszlak, aby nadmiar soku obciekł. Masło rozpuścić, ostudzić. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać wszystkie składniki kruszonki, dodać przestudzone masło, wymieszać 20 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego dać żółtka, miękki tłuszcz, cukry, proszek do pieczenia, mąkę i śmietanę 18 %, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do zamrażarki. Do blachy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą zetrzeć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 20 minut, przestudzić. Podpieczony spód posmarować marmoladą, na nią wyłożyć przesmażony rabarbar, wierzch posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra - dół) jeszcze około 45 minut.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: