rondel

#ciasta, #desery, #kruszonka, #śliwki, #masło, #cukier puder, #cukier waniliowy, #Thermomix

04 listopada 2025

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką II

Pyszne ciasto ze śliwkami, które szybko znika.

Przepis na ciasto kruche znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.

Składniki

Ciasto:

  • 200 g masła

  • 370 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • 100 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

 

Kruszonka:

  • 50 g masła

  • 100 g mąki pszennej

  • 50 g cukru

  • szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • 1000 g śliwek (mogą być mrożone)

  • 0,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Śliwki umyć (lub rozmrozić), wypestkować, pokroić na ćwiartki. Zasypać cukrem, odstawić aż puszczą sok. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać wszystko nożem. Następnie dodać sól, cukry i jajko, dokładnie wyrobić. Owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Ciastem wykleić wyłożoną papierem do pieczenia formę. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 20 minut. Na podpieczony spód wyłożyć śliwki skórką do dołu. Następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra - dół) jeszcze około 45 minut.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Śliwki umyć (lub rozmrozić), wypestkować, pokroić na ćwiartki. Zasypać cukrem, odstawić aż puszczą sok. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać wszystkie składniki kruszonki, wymieszać 20 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego dać jajko, miękki tłuszcz, cukry, mąkę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Gotowe ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, jeszcze raz przerobić. Owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Ciastem wykleić wyłożoną papierem do pieczenia formę. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 20 minut. Na podpieczony spód wyłożyć śliwki skórką do dołu. Następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra - dół) jeszcze około 45 minut.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: