rondel

#ciasto, #desery, #olej, #cukier waniliowy, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #przyprawa do piernika, #cynamon, #marchewka

01 grudnia 2025

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciasto marchewkowe

Pyszne i wilgotne ciasto marchewkowe.

Przepis znalazłam na stronie https://poprostupycha.com.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 120 g oleju 

  • 190 g  cukru 

  • 20 g cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 5 jajek

  • 320 g marchewki

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1  łyżeczka przyprawy do piernika

  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Lukier:

  • 115 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

!Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!

Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Cały czas ucierając dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, cynamon i przyprawę do piernika. Na końcu dodać obraną i startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę, delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (góra - dół) około 45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z pieca, przygotować lukier. Ciasto należy lukrować, gdy jest jeszcze ciepłe.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: