rondel

#ciasta, #desery, #cynamon, #dynia, #soda oczyszczona, #cukier waniliowy, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #Thermomix

10 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciasto z dyni

Fantastyczne, wilgotne ciasto z dodatkiem dyni.

Przepis znalazłam na stronie https://ciastkozercy.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 0,75 szklanki cukru

  • 200 g miękkiego masła

  • 1 szklanka puree z dyni 

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 3 jajka

  • cukier puder oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Przygotowanie puree:

Dynię dokładnie umyć, usunąć miąższ z pestkami i włóknami. Pokroić ją na cienkie plasterki w kształcie litery C. Przygotowane kawałki umieścić na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 15-20 minut. Pieczoną dynię obrać ze skórki, wrzucić do miski. Zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. 

 

Wykonanie tradycyjne:

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Na koniec dać puree z dyni. Wymieszać. W drugiej misce połączyć mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Suche składniki dodać do mokrych, mieszać aż powstanie jednolita masa. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać miękkie masło i cukry, zmiksować przy pomocy kopystki 1 minutę/obr. 7. Następnie miksując dalej kolejne 5-10 minut/obr.5 przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać po kolei po jednym jajku, puree z dyni, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i mąkę. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: