Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Przygotowanie puree:

Dynię dokładnie umyć, usunąć miąższ z pestkami i włóknami. Pokroić ją na cienkie plasterki w kształcie litery C. Przygotowane kawałki umieścić na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 15-20 minut. Pieczoną dynię obrać ze skórki, wrzucić do miski. Zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. 

Przygotowanie ciasta:

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Na koniec dać puree z dyni. Wymieszać. W drugiej misce połączyć mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Suche składniki dodać do mokrych, mieszać aż powstanie jednolita masa. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Sposób przygotowania

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 0,75 szklanki cukru

  • 200 g miękkiego masła

  • 1 szklanka puree z dyni 

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 3 jajka

Składniki

Fantastyczne, wilgotne ciasto z dodatkiem dyni.

Przepis ze strony https://ciastkozercy.pl/.

Ciasto z dyni

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

10 października 2020

#ciasta, #desery, #cynamon, #dynia, #soda

rondel