Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Przygotowanie puree:
Dynię dokładnie umyć, usunąć miąższ z pestkami i włóknami. Pokroić ją na cienkie plasterki w kształcie litery C. Przygotowane kawałki umieścić na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 15-20 minut. Pieczoną dynię obrać ze skórki, wrzucić do miski. Zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa.
Wykonanie tradycyjne:
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Na koniec dać puree z dyni. Wymieszać. W drugiej misce połączyć mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Suche składniki dodać do mokrych, mieszać aż powstanie jednolita masa. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
2 szklanki mąki pszennej
0,75 szklanki cukru
200 g miękkiego masła
1 szklanka puree z dyni
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego (sposób wykonania tutaj)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
Fantastyczne, wilgotne ciasto z dodatkiem dyni.
Przepis znalazłam na stronie https://ciastkozercy.pl/.
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#ciasta, #desery, #cynamon, #dynia, #soda oczyszczona, #cukier waniliowy, #proszek do pieczenia