#ciasta, #desery, #cynamon, #dynia, #soda oczyszczona, #cukier waniliowy, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #puree, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Fantastyczne, wilgotne ciasto z dodatkiem dyni.
Przepis znalazłam na stronie https://ciastkozercy.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Przygotowanie puree:
Dynię dokładnie umyć, usunąć miąższ z pestkami i włóknami. Pokroić ją na cienkie plasterki w kształcie litery C. Przygotowane kawałki umieścić na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) przez 15 - 20 minut. Pieczoną dynię obrać ze skórki, wrzucić do miski. Zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa.
Wykonanie tradycyjne:
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Na koniec dać puree z dyni. Wymieszać. W drugiej misce połączyć mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Suche składniki dodać do mokrych, mieszać aż powstanie jednolita masa. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) przez 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać miękkie masło i cukry, zmiksować przy pomocy kopystki 1 minutę/obr. 7. Następnie miksując dalej kolejne 5 - 10 minut/obr.5 przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać po kolei po jednym jajku, puree z dyni, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i mąkę. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) przez 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: