rondel

#desery, #ciasta, #śmietana 18 %, #cukier waniliowy, #proszek do pieczenia, #soda oczyszczona, #cynamon, #kakao, #cukier puder, #czekolada, #kruszonka, #Thermomix

28 sierpnia 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

Przepyszne połączenie ciasta cynamonowego z czekoladą.

Przepis znalazłam na stornie https://chocololo.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 250 ml śmietany 18% 

  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g masła 

  • 3 jajka

  • 120 g cukru 

  • 16 g cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 0,5 łyżeczki soli

 

Cynamonowa posypka:

  • 80 g cukru

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżki kakao

 

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej

  • 100 g masła

  • 40 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 40 g cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Dodatkowo:

  • 90 g czekolady gorzkiej

  • 90 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Zacząć od cynamonowej posypki. Przesiać kakao, dodać cukier i cynamon, dokładnie wymieszać, odstawić.
Potem przygotować czekolady. Pokroić je bardzo drobno kawałki, odstawić.
Następnie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. 
Na samym końcu ciasto. W mniejszej misce wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. W większej misce utrzeć miękkie masło i cukry (do powstania jasnej i puszystej masy). Ciągle miksując na małych obrotach dodawać jajka, śmietanę 18 %, mieszankę z mniejszej miski. Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Posypać odstawioną cynamonową posypką. Na to wyłożyć pozostałą część ciasta. Posypać odstawioną czekoladą i kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około  55 minut.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Zacząć od cynamonowej posypki. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, cynamon i kakao, wymieszać 10 sekund/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Potem przygotować czekoladę. Do naczynia włożyć pokrojone na kawałki czekolady, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Następnie przygotować kruszonkę. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukry, cynamon, dodać miękkie masło, wymieszać 15 sekund/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. 
Na samym końcu ciasto.  Do naczynia miksującego włożyć miękkie masło, wsypać cukier i cukier wanilinowy,  wymieszać 1,5 minuty/obr. 4. Dodać mąkę, śmietanę 18 %, proszek do pieczenia , sodę oczyszczoną, sól i jajka, wyrobić 4 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Posypać odstawioną cynamonową posypką. Na to wyłożyć pozostałą część ciasta. Posypać odstawioną czekoladą i kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około  55 minut.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: