#racuchy, #desery, #jogurt, #dżem, #marmolada, #nutella, #soda oczyszczona, #śmietana 18 %, #cynamon, #proszek do pieczenia, #oliwa z oliwek, #cukier puder, #olej, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Miałam ochotę na małe co nieco z cynamonem.
I tak przy okazji wykorzystałam resztki jogurtu i śmietany 18 %.
#przepis autorski
100 g mąki pszennej
1 jajko
70 g śmietany 18 %
180 g jogurtu naturalnego gęstego
szczypta soli
25 g oliwy z oliwek
50 g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
olej do smażenia
dżem / marmolada / domowa nutella (sposób przygotowania tutaj) / cukier puder (sposób przygotowania tutaj)
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę, cukier, sól, cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać jogurt naturalny, śmietanę 18 %, oliwę z oliwek i jajko, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać z tym na co mamy ochotę.
Wykonanie na Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać jogurt naturalny, śmietanę 18%, jajko, oliwę z oliwek, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier. Wymieszać 1 minuta/obr. 6. Ciasto przelać do innego naczynia. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać z tym na co mamy ochotę.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: