rondel

#zapiekanki, #przekąski, #ser żółty, #pieczarki, #oregano, #bazylia, #ketchup 

25 stycznia 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Domowe zapiekanki

Domowy odpowiednik zapiekanki z budki ;)

#przepis autorski

Składniki

  • 1 bagietka / 2 pół bagietki (sposób przygotowania tutaj lub tutaj)

  • kawałek sera żółtego

  • 250 g pieczarek

  • szczypta oregano suszonego

  • szczypta bazylii suszonej

  • szczypta pieprzu czarnego mielonego

  • szczypta soli

  • ketchup

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Bagietkę przekroić przekroić równo wzdłuż na pół, a potem jeszcze w poprzek każdą na pół / pół bagietki przekroić równo wzdłuż na pół. Pieczarki obrać, bardzo drobno pokroić, wrzucić do miski. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach dodać do pieczarek, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, bazylia i oregano do smaku. Przygotowane pieczywo ułożyć na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół z funkcją grill) około 3 - 5 minut. Po tym czasie należy ostrożnie wysunąć blachę, na każdy kawałek bagietki / pół bagietki dać solidną porcję wcześniej przygotowanych pieczarek z serem i przyprawami. Zapiekać jeszcze około 7 minut. Podawać z ketchupem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: