#desery, #donaty, #kuchnia amerykańska, #drożdże, #wódka, #posypka, #polewa, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Świetny przepis na domowe donaty.
Obowiązkowo z polewą i posypką.
Przepis znalazłam na stronie https://justynadragan.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 14 sztuk:
350 g mąki pszennej + 1 łyżka
20 g świeżych drożdży
200 ml mleka
50 g cukru
2 żółtka
2 łyżeczki wódki
szczypta soli
25 g masła
polewa czekoladowa (sposób przygotowania tutaj)
cukierkowa posypka
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić, ostudzić. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukier. Dodać do nich łyżkę mąki oraz pokruszone drożdże, wymieszać. Odstawić na 15-20 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej zaczyn, żółtka, wódkę i sól. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wykrawać większe okręgi, a kieliszkiem dziurki. Układać donaty na posypaną mąką ściereczce. Przykryć je bawełnianą ściereczką, zostawić na 20 minut. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone donaty odsączać na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu polać polewą czekoladową i posypać cukierkową posypką.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, miękkie masło, żółtka, wódkę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wykrawać większe okręgi, a kieliszkiem dziurki. Układać donaty na posypaną mąką ściereczce. Przykryć je bawełnianą ściereczką, zostawić na 20 minut. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone donaty odsączać na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu polać polewą czekoladową i posypać cukierkową posypką.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: