rondel

#desery, #donaty, #kuchnia amerykańska, #drożdże, #wódka, #posypka, #polewa, #Thermomix

11 lutego 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Donaty

Świetny przepis na domowe donaty.

Obowiązkowo z polewą i posypką.

Przepis znalazłam na stronie https://justynadragan.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 14 sztuk:

  • 350 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 200 ml mleka

  • 50 g cukru

  • 2 żółtka

  • 2 łyżeczki wódki

  • szczypta soli

  • 25 g masła

  • polewa czekoladowa (sposób przygotowania tutaj)

  • cukierkowa posypka

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić, ostudzić. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukier. Dodać do nich łyżkę mąki oraz pokruszone drożdże, wymieszać. Odstawić na 15-20 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej zaczyn, żółtka, wódkę i sól. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wykrawać większe okręgi, a kieliszkiem dziurki. Układać donaty na posypaną mąką ściereczce. Przykryć je bawełnianą ściereczką, zostawić na 20 minut. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone donaty odsączać na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu polać polewą czekoladową i posypać cukierkową posypką.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, miękkie masło, żółtka, wódkę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wykrawać większe okręgi, a kieliszkiem dziurki. Układać donaty na posypaną mąką ściereczce. Przykryć je bawełnianą ściereczką, zostawić na 20 minut. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone donaty odsączać na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu polać polewą czekoladową i posypać cukierkową posypką.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: