Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić, ostudzić. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukier. Dodać do nich łyżkę mąki oraz pokruszone drożdże, wymieszać. Odstawić na 15-20 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej zaczyn, żółtka, wódkę i sól. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wykrawać większe okręgi, a kieliszkiem dziurki. Układać donaty na posypaną mąką ściereczce. Przykryć je drugą ściereczką, zostawić na 20 minut. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu polać polewą czekoladową i posypać cukierkową posypką.
Na 14 sztuk:
350 g mąki pszennej + 1 łyżka
20 g świeżych drożdży
200 ml mleka
50 g cukru
2 żółtka
2 łyżeczki wódki
szczypta soli
25 g masła
polewa czekoladowa (sposób wykonania tutaj)
cukierkowa posypka
Świetny przepis na domowe donaty.
Obowiązkowo z polewą i posypką.
Przepis ze strony https://justynadragan.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#desery, #donaty, #drożdże, #wódka, #polewa