rondel

#desery, #donaty, #kuchnia amerykańska, #drożdże, #wódka, #polewa, #posypka

02 lipca 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Donaty II

Kolejny przepis na domowe donaty.

Jak zawsze z polewą i posypką.

Przepis ze strony https://www.domowe-wypieki.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 16 sztuk:

  • 300 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 15 g świeżych drożdży

  • 125 ml mleka

  • 25 g cukru

  • 1 jajko

  • 1 łyżka wódki

  • 40 g masła

  • polewa czekoladowa (sposób wykonania tutaj)

  • cukierkowa posypka

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić, ostudzić. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukier. Dodać do nich łyżkę mąki oraz pokruszone drożdże, wymieszać. Odstawić na 15-20 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej zaczyn, jajko i wódkę. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wykrawać większe okręgi, a kieliszkiem dziurki. Układać donaty na posypaną mąką ściereczce. Przykryć je drugą ściereczką, zostawić na 30 minut. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu polać polewą czekoladową i posypać cukierkową posypką.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: