#desery, #donaty, #kuchnia amerykańska, #drożdże, #wódka, #polewa, #posypka
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejny przepis na domowe donaty.
Jak zawsze z polewą i posypką.
Przepis ze strony https://www.domowe-wypieki.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 16 sztuk:
300 g mąki pszennej + 1 łyżka
15 g świeżych drożdży
125 ml mleka
25 g cukru
1 jajko
1 łyżka wódki
40 g masła
polewa czekoladowa (sposób wykonania tutaj)
cukierkowa posypka
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić, ostudzić. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukier. Dodać do nich łyżkę mąki oraz pokruszone drożdże, wymieszać. Odstawić na 15-20 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej zaczyn, jajko i wódkę. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wykrawać większe okręgi, a kieliszkiem dziurki. Układać donaty na posypaną mąką ściereczce. Przykryć je drugą ściereczką, zostawić na 30 minut. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu polać polewą czekoladową i posypać cukierkową posypką.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: