rondel

#desery, #donaty, #kuchnia amerykańska, #drożdże, #cukier waniliowy, #wódka, #polewa, #posypka

10 lutego 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Donaty III

Kolejny przepis na pyszne domowe donaty ;)

Składniki

Na 19 sztuk:

  • 350 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 25 g świeżych drożdży

  • 125 ml mleka

  • 35 g cukru + 1 łyżka

  • 10 g cukru waniliowego

  • 2 żółtka

  • 1 łyżka wódki

  • 55 g masła

  • polewa czekoladowa (sposób wykonania tutaj)

  • cukierkowa posypka

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić, ostudzić. Do dużej miski dać łyżkę mąki, łyżkę cukru, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać żółtka utarte z resztą cukru i cukrem waniliowym oraz wódkę, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wykrawać okręgi, kciukiem robić w środku dziurki. Układać donaty na posypanej mąką bawełnianej ściereczce. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu polać polewą czekoladową i posypać cukierkową posypką.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: