#desery, #donaty, #kuchnia amerykańska, #drożdże, #cukier waniliowy, #wódka, #polewa, #posypka
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejny przepis na pyszne domowe donaty ;)
Na 19 sztuk:
350 g mąki pszennej + 1 łyżka
25 g świeżych drożdży
125 ml mleka
35 g cukru + 1 łyżka
10 g cukru waniliowego
2 żółtka
1 łyżka wódki
55 g masła
polewa czekoladowa (sposób wykonania tutaj)
cukierkowa posypka
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić, ostudzić. Do dużej miski dać łyżkę mąki, łyżkę cukru, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać żółtka utarte z resztą cukru i cukrem waniliowym oraz wódkę, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wykrawać okręgi, kciukiem robić w środku dziurki. Układać donaty na posypanej mąką bawełnianej ściereczce. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu polać polewą czekoladową i posypać cukierkową posypką.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: