#gofry, #desery, #proszek do pieczenia, #maślanka, #dżem, #marmolada, #nutella, #cukier puder, #czekolada, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Szybki sposób na wykorzystanie resztek maślanki, który zadowoli każdego gofrożerce ;)
#przepis autorski
Wykonanie tradycyjne:
Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Masło rozpuścić, odstawić. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, maślankę, żółtka i rozpuszczone masło zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Wszystko delikatnie połączyć. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę, przed pierwszym gofrem posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Nałożyć ciasto, upiec na rumiano. Gotowe gofry smarować tym na co mamy ochotę.
Wykonanie w Thermomixie:
Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Masło rozpuścić, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać maślankę, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i rozpuszczone masło, zmiksować 40 sekund/obr. 4. Ciasto przelać do innego naczynia. Umyć i powycierać naczynie miksujące. Założyć motylek. Wlać białka, dodać sól, ubijać 1 minutę/obr. 3.5 lub do momentu, aż piana będzie sztywna. Dodać pianę do reszty ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę, przed pierwszym gofrem posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Nałożyć ciasto, upiec na rumiano. Gotowe gofry smarować tym na co mamy ochotę.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: