Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtko, cukry, wodę i śmietanę. Zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą schłodzić w lodówce godzinę. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,3 cm. Wycinać foremką ciasteczka. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 15 minut (termoobieg). Upieczone ciastka studzić na kratce. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
100 g zimnego masła
1 żółtko
250 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
2 łyżki wody
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki śmietany 18%
Uwielbiam "petitki", jak znalazłam na te ciastka przepis na stronie https://www.domwypiekow.com/, wiedziałam, że go wypróbuje.
U mnie w wersji zwierzątkowej z braku prostokątnej foremki.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#ciasteczka, #desery, #herbatniki