rondel

#ciasteczka, #desery, #herbatniki, #cukier puder, #cukier waniliowy, #śmietana 18 %, #margaryna, #Thermomix

16 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Herbatniki Petit Beurre

Uwielbiam "petitki", jak znalazłam na te ciastka przepis na stronie https://www.domwypiekow.com/, wiedziałam, że go wypróbuje.

U mnie w wersji zwierzątkowej z powodu braku prostokątnej foremki.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 100 g zimnego masła / margaryny

  • 1 żółtko

  • 250 g mąki pszennej

  • 60 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 2 łyżki wody

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 2 łyżeczki śmietany 18%

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtko, cukry, wodę i śmietanę 18 %. Zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki.  Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,3 cm. Wycinać foremką ciasteczka. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 15 minut. Upieczone ciastka studzić na kratce. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić żółtko, dodać miękki tłuszcz pokrojony na kawałki, cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę 18 %, mąkę i wodę, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,3 cm. Wycinać foremką ciasteczka. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 15 minut. Upieczone ciastka studzić na kratce. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: