rondel

#desery, #jabłka, #cynamon, #cukier waniliowy, #proszek do pieczenia, #olej, #cukier puder, #Thermomix

29 grudnia 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Jabłka w cieście naleśnikowym

Pyszny i banalnie prosty sposób na wykorzystanie jabłek.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Składniki

  • 160 g mąki pszennej

  • 190 g mleka

  • 2 jajka

  • 2 płaskie łyżki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 3 łyżeczki cukru

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • płaska łyżeczka cynamonu

  • 4 jabłka

  • olej do smażenia

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrami. Wlać mleko oraz jajka, dokładnie wymieszać. Jabłka umyć, obrać, pokroić na plastry, usunąć gniazda nasienne. Szczypcami brać każdy kawałek jabłka i dokładnie zanurzyć w cieście. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obydwu stron na złoty kolor. Gotowe jabłka w cieście oprószyć cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mleko, jajka, cukry, sól, proszek do pieczenia, cynamon, mąkę, zmiksować 30 sekund/obr. 4. Ciasto przelać do innego naczynia. Jabłka umyć, obrać, pokroić na plastry, usunąć gniazda nasienne. Szczypcami brać każdy kawałek jabłka i dokładnie zanurzyć w cieście. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obydwu stron na złoty kolor. Gotowe jabłka w cieście oprószyć cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: