#zupa, #kapusta kiszona, #pietruszka, #żeberka, #ziemniaki, #marchewka, #majeranek, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna, kwaśna zupa na rosole wieprzowym z dodatkiem żeberka wędzonego.
#przepis autorski
1 l rosołu wieprzowego (sposób przygotowania tutaj)
kawałek wędzonego żeberka
1 marchewka
1 pietruszka w korzeniu
2 - 3 średnie ziemniaki
300 g kapusty kiszonej
sól
pieprz czarny mielony
2 łyżeczka majeranku suszonego
Wykonanie tradycyjne:
Z żeberka wędzonego usunąć kości, porwać na kawałki. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do garnka z rosołem wieprzowym. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Kapustę kiszoną odcisnąć, drobno posiekać. Dorzucić do zupy wraz z majerankiem. Gotować, aż kapusta zmięknie. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wykonanie w Thermomixie:
Z żeberka wędzonego usunąć kości, porwać na kawałki, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć odciśnięta kapustę kiszoną, rozdrobnić 3 sekundy/obroty 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia wlać rosół wieprzowy, dodać odstawione żeberko, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę oraz marchewkę, gotować 15minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać do naczynia miksującego rozdrobnioną kapustę kiszoną i majeranek, gotować 15 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: