rondel

#zupa, #kapusta kiszona, #pietruszka, #żeberka, #ziemniaki, #marchewka, #majeranek, #Thermomix

25 stycznia 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Kapuśniak II

Pyszna, kwaśna zupa na rosole wieprzowym z dodatkiem żeberka wędzonego.

#przepis autorski

Składniki

  • 1 l rosołu wieprzowego (sposób przygotowania tutaj)

  • kawałek wędzonego żeberka

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka w korzeniu

  • 2 - 3 średnie ziemniaki

  • 300 g kapusty kiszonej

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • 2 łyżeczka majeranku suszonego

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Z żeberka wędzonego usunąć kości, porwać na kawałki. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do garnka z rosołem wieprzowym. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Kapustę kiszoną odcisnąć, drobno posiekać. Dorzucić do zupy wraz z majerankiem. Gotować, aż kapusta zmięknie. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Z żeberka wędzonego usunąć kości, porwać na kawałki, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć odciśnięta kapustę kiszoną, rozdrobnić 3 sekundy/obroty 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia wlać rosół wieprzowy, dodać odstawione żeberko, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę oraz marchewkę, gotować 15minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać do naczynia miksującego rozdrobnioną kapustę kiszoną i majeranek, gotować 15 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: