rondel

#ciasteczka, #desery, #polewa, #kokos, #orzechy, #cukier puder, #miód, #proszek do pieczenia, #Thermomix

18 grudnia 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Kostka miodowa

Rozpływające się kosteczki miodowe w czekoladzie i kokosie ;)

Składniki

  • 20 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 1 jajko 

  • 2 łyżki miodu

  • 50 g masła

  • 0,5 szklanki mleka  

  • 250 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • polewa czekoladowa  (sposób przygotowania tutaj)

  • wiórki kokosowe / mielone orzechy

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić. Dodać do niego miód, jajko i cukier puder, dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) na złoty kolor / (góra-dół) 30 minut. Jak ostygnie pokroić w kostkę, zanurzać w polewie, obtaczać w wiórkach kokosowych lub mielonych orzechach.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 2 minuty/70ºC/obr. 1. Dodać mód, jajko i cukier puder, wymieszać 2 minuty/obr. 2. Wymieszać kolejne 3 minuty/obr. 2 dodając stopniowo przez otwór w pokrywie naczynia miksującego mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) na złoty kolor / (góra-dół) 30 minut. Jak ostygnie pokroić w kostkę, zanurzać w polewie, obtaczać w wiórkach kokosowych lub mielonych orzechach.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: