Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłego mleka dodać 1 łyżeczkę cukru, drożdże, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać jajko, żółtka, cukry, sól, olej oraz zaczyn. Zagnieść zaczynając od środka, żeby powstało gładkie ciasto. Zawinąć w folię. Wstawić na 30 minut do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinać okręgi. Na każdy z nich nałożyć troszkę dżemu, złożyć jak pieroga. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia przykryte bawełnianą ściereczką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 20-30 minut. Studzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 180 g masła

  • 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 1 łyżka oleju

  • szczypta soli

  • 0,25 szklanki ciepłego mleka

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • dżem śliwkowy

  • cukier puder do posypania

Składniki

Pyszne i szybko znikające z talerza ciasteczka.

W oryginalnym przepisie są rurki z marmoladą.

Ja miałam tylko dżem śliwkowy, więc u mnie powstały "pierożki".

Przepis znalazłam na stronie https://justynadragan.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Krucho-drożdżowe "pierożki" z dżemem

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

23 września 2020

#ciasteczka, #desery, #drożdże, #dżem

rondel