rondel

#ciasteczka, #desery, #drożdże, #cukier waniliowy, #cukier puder, #powidła, #olej, #Thermomix

23 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Krucho-drożdżowe "pierożki" z dżemem

Pyszne i szybko znikające z talerza ciasteczka.

W oryginalnym przepisie są to rurki z marmoladą, u mnie pierożki.

Przepis znalazłam na stronie https://justynadragan.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 180 g masła

  • 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 1 łyżka oleju

  • szczypta soli

  • 0,25 szklanki mleka

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 jajko + 2 żółtka

 

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe

  • cukier puder do posypania (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Wlać do nich ciepłe mleko i wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut. Przesiać resztę mąki, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać jajko, żółtka, cukry, sól, olej oraz zaczyn. Całość dokładnie zagnieść, aby powstało gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą, wstawić na 30 minut do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinać okręgi. Na każdy z nich nałożyć troszkę powideł, złożyć jak pieroga. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczka, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 20-30 minut. Studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać 3 minuty/37°C/obr. 1. Dodać pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, mąkę, jajko, żółtka, sól, olej i miękkie masło, wymieszać 15 sekund/obr.6. Następnie wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto owinąć folią spożywczą, wstawić na 30 minut do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinać okręgi. Na każdy z nich nałożyć troszkę powideł, złożyć jak pieroga. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 20-30 minut. Studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: