Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Mięso mielone posolić, popieprzyć, usmażyć na oleju. Dodać do niego cebulę. Smażyć razem kilka minut. Do całości dodać krojone pomidory razem z sosem z puszki, marchewkę, przecier pomidorowy oraz bulion. Dusić pod przykryciem, aż sos zgęstnieje. Dodać czosnek, doprawić bazylią, oregano, chili, solą i pieprzem do smaku. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, na dno wylać trochę sosu beszamelowego. Na to ułożyć suche płaty makaronu do lasagne, polać sosem mięsnym, potem beszamelowym, przykryć startym serem. Czynność powtórzyć aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu polać sosem beszamelowym, posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 45 minut. Po upieczeniu lasagne odstawić na około 10 minut. Wtedy łatwiej ją pokroić.
makaron do lasagne
sos beszamelowy (sposób wykonania tutaj)
400 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
puszka krojonych pomidorów
3 łyżki przecieru pomidorowego
100 ml bulionu
sól
pieprz
bazylia
oregano
chili
olej
400 g sera żółtego
Sposób układania warstw lasgne, a także temperaturę i czas pieczenia zgapiłam od http://kuchnianaobcasach.blogspot.com/ ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#lasagne, #dania główne, #makaron, #sos, #sos beszamelowy, #czosnek, #pomidory, #chili, #bazylia, #oregano, #ser żółty