rondel

#lasagne, #dania główne, #sos, #sos beszamelowy, #mięso mielone, #cebula, #marchewka, #przecier pomidorowy, #czosnek, #pomidor, #chili, #bazylia, #oregano, #olej, #ser żółty, #Thermomix

09 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Lasagne bolognese

Pyszna lasagne w wersji bolognese ;)

Składniki

  • makaron do lasagne

  • sos beszamelowy (sposób przygotowania tutaj)

  • 400 g mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku 

  • 1 marchewka

  • 400 g pomidorów w puszce krojonych

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

  • 100 ml bulionu drobiowego / rosołu 

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • bazylia suszona 

  • oregano suszone 

  • chili

  • olej

  • 400 g sera żółtego

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Mięso mielone posolić, popieprzyć, usmażyć na oleju. Dodać do niego cebulę. Smażyć razem kilka minut. Do całości dodać krojone pomidory razem z sosem z puszki, marchewkę, przecier pomidorowy oraz bulion. Dusić pod przykryciem, aż sos zgęstnieje. Dodać czosnek, doprawić bazylią, oregano, chili, solą i pieprzem do smaku. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, na dno wylać trochę sosu beszamelowego. Na to ułożyć suche płaty makaronu do lasagne, polać sosem mięsnym, potem beszamelowym, przykryć startym serem. Czynność powtórzyć, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu polać sosem beszamelowym, posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie odkryć, zapiekać jeszcze 15 minut. Po upieczeniu lasagne odstawić na około 10 minut. Wtedy łatwiej ją pokroić.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser żółty, rozdrobnić 10 sekund/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obrane i pokrojoną na kawałki: cebulę, czosnek oraz marchewkę, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej (3 łyżki) i mięso mielone, dusić 5 minut/120ºC/obr. 2. Dodać bulion drobiowy / rosół, krojone pomidory razem z sosem z puszki, przecier pomidorowy, bazylię, oregano, chili (szczyptę), pieprz (szczyptę) oraz sól (0,25 łyżeczki). Zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać 15-20 minut/Varoma/obroty wsteczne/obr. 2. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, na dno wylać trochę sosu beszamelowego. Na to ułożyć suche płaty makaronu do lasagne, polać sosem mięsnym, potem beszamelowym, przykryć startym serem. Czynność powtórzyć, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu polać sosem beszamelowym, posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie odkryć, zapiekać jeszcze 15 minut. Po upieczeniu lasagne odstawić na około 10 minut. Wtedy łatwiej ją pokroić.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: