rondel

#ciasta, #desery, #drożdże, #cukier waniliowy, #masło, #kruszonka, #rabarbar, #Thermomix

12 sierpnia 2025

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Leniwe ciasto drożdżowe z rabarbarem

Bardzo puszyste i smaczne ciasto z rabarbarem i kruszonką.

Przepis znalazłam na stronie https://mojewypieki.com/.

Odrobinę go przerobiłam , ale na pewno będę do niego wracać ;)

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki

  • 40 g drożdży

  • szczypta soli

  • 1 szklanka cukru

  • 250 ml mleka

  • 3 jajka

  • 120 g masła

  • 500 g rabarbaru

 

Kruszonka:

  • 120 g masła

  • 100 g cukru 

  • 16 g cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 180 g mąki

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

!Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową!

Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Zasypać czubatą łyżką cukru, odstawić. Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej,  czubatą łyżkę cukru, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać pozostały cukier, jajka rozkłócone z solą oraz rozpuszczone masło (może być lekko ciepłe, ale nie gorące), dokładnie wymieszać mikserem. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W między czasie zrobić kruszonkę. Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać do niego cukry i mąkę, dokładnie wymieszać. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Dać na niego odsączony rabarbar, posypać kruszonką. Ciasto włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 170ºC (góra-dół), gdy osiągnie tą temperaturę piec go przez 40 minut. Studzić przy uchylonym piekarniku. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

!Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową!

Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Zasypać cukrem, odstawić. Zacząć od kruszonki. Masło rozpuścić, ostudzić. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 180 g mąki, cukry, wlać masło, wymieszać 15 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, pokruszone drożdże, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr.2. Dodać mąkę, rozpuszczone masło (może być lekko ciepłe, ale nie gorące), jajka i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Dać na niego odsączony rabarbar, posypać kruszonką. Ciasto włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 170ºC (góra-dół), gdy osiągnie tą temperaturę piec go przez 40 minut. Studzić przy uchylonym piekarniku. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: