#ciasta, #desery, #masa makowa, #drożdże, #cukier waniliowy, #cukier puder, #wódka
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Nie wyobrażam sobie Świąt bez makowca.
Mąż prosił o makowca zawijanego i oto jest.
Przepis znalazłam na stronie https://www.mojewypieki.com/.
Odrobinę go przerobiłam.
Na 3 strucle
Ciasto:
550 g mąki pszennej + 1 łyżka
180 ml ciepłego mleka
155 g masła
6 żółtek
45 g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
0,5 łyżeczki soli + szczypta
1,5 łyżki wódki
1 łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)
Lukier:
1 szklanka cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)
4 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
puszka gotowej masy makowej z bakallandu
Wykonanie tradycyjne:
Białka oddzielić od żółtek. Masło rozpuścić, ostudzić. Do ciepłego mleka dodać łyżkę cukru, drożdże, łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej sól, żółtka, resztę cukru, cukier waniliowy, zaczyn i wódkę. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli, delikatnie wymieszać z masą makową. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto drożdżowe podzielić na 3 równe części, rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową. Zwinąć jak roladę, a końce makowców skleić i podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem, a papierem. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC (góra-dół) około 35 minut. Po wyciagnięciu przeciąć papier, przestudzić. Cukier puder dokładnie rozetrzeć z gorącą wodą. Posmarować makowce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: