rondel

#pancakes, #desery, #dżem, #marmolada, #nutella, #cukier puder, #proszek do pieczenia, #miód, #olej, #Thermomix

08 kwietnia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Miodowe pancakes

Pancakes najlepsze na drugie śniadanie czy na podwieczorek.

Przepis znalazłam na stronie  https://www.ewarobiswoje.com/.

Składniki

Na 12 sztuk:

  • 250 ml mleka

  • 1 - 2 jajka

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 2 - 3 łyżki miodu

  • 1/3 szklanki oleju

  • dżem / marmolada / domowa nutella (sposób przygotowania tutaj) / cukier puder (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Dodać olej, miód, mleko i jajko / jajka, dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę. Odstawić na 15 minut. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta (2 łyżki ciasta = 1 pancakes). Smażyć na średnim ogniu, aż do powstania pęcherzyków powietrza.  Wtedy obracać na drugą stronę. Smażyć z drugiej strony na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mleko, jajko / jajka, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, olej i miód, zmiksować 20-30 sekund/obr. 5. Przelać do miski. Odstawić na 15 minut. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcję ciasta (2 łyżki ciasta = 1 pancakes). Smażyć na średnim ogniu, aż do powstania pęcherzyków powietrza. Wtedy obracać na drugą stronę. Smażyć z drugiej strony na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: